Do zahraničí bez cestovního pojištění? Risk, který se může prodražit.

Do zahraničí bez cestovního pojištění? Risk, který se může prodražit. Zdroj: Pexels

Bez cestovní pojistky do zahraničí nejezděte. Náklady na ošetření mohou být statisícové

Ač se tomu ani nechce věřit, stále se mezi Čechy najdou tací, kteří do zahraničí vyráží jen s evropským průkazem zdravotního pojištění. Přitom dovolená bez cestovního pojištění se může pořádně prodražit. Víte, kolik stojí převoz zraněného turisty z ciziny do domoviny?

Zranění a nemoci se Čechům v zahraničí nevyhýbají. Každý rok úraz v cizině potká tisíce našinců, stovky jich bohužel i zemřou. Chybí-li v těchto případech cestovní pojištění, pak může převoz zpět do Česka vyjít až na stovky tisíc korun.

K čemu je Evropský průkaz zdravotního pojištění?

Evropský průkaz zdravotního pojištění je takzvanou modrou kartičkou zdravotní pojišťovny. Ta platí jen v zemích Evropské unie, a to pouze v omezené míře. S průkazem máte zajištěnu zdravotní péči za stejných podmínek jako pojištěnci v daném státě, avšak jen ve veřejných zdravotnických zařízeních.

Pozor, v některých zemích je po občanech vyžadována i spoluúčast. Stejná pravidla pak platí také pro turisty! Stejně tak budete muset hrábnout do svého v případě transportu či repatriace. Převoz sanitkou vyjde na desítky tisíc korun, letecký převoz pak na stovky tisíc korun.

Kolik zaplatíte za bolavý zub nebo poranění mořským ježkem?

Majlant nezaplatíte jen za převoz do Česka, na statisíce až milion mohou vyjít i některá ošetření. Například za ošetření hlavy po pádu v Alpách zaplatíte 1,3 milionu korun, zlomený loket váš vyjde na 160 tisíc korun. Zubní ošetření stojí v Evropě kolem 5 tisíc korun a za operaci otevřené zlomeniny dáte v Itálii 400 tisíc korun.

Poranění mořským ježkem vyjde v Chorvatsku na 2 500 až 3 000 Kč, při angíně v Turecku si připravte zhruba 20 tisíc korun a za zánět ucha v Egyptě zaplatíte 5 tisíc korun. Levnou záležitostí není ani srdeční příhoda, pokud vás zastihne v Řecku, mohou po vás místní lékaři vyžadovat až 400 tisíc korun.

Cestovní pojištění celkové náklady na dovolenou výrazně nenavýší

Bez cestovního pojištění se může i levný last minute zájezd výrazně prodražit. Pojistit se na dovolenou do ciziny se tak rozhodně vyplatí. Cena pojistky celkové náklady nijak významně nenavýší.

Cestovní pojištění na týden do Chorvatska pro čtyřčlennou rodinu stojí od 200 do 3 000 Kč. Vždy záleží na výši pojistných limitů a na nabídce pojišťovny. Limity rozhodně nepodceňujte, čím nižší limity zvolíte, tím levnější pojištění sice budete mít, na druhou stranu ale může být v případě problémů vyžadována vaše spoluúčast.

K cestovnímu pojištění pak lze sjednat i řadu připojištění, které na dovolené jistě oceníte. Jedná se například:

-        o připojištění zavazadel,
-        o připojištění odpovědnosti za způsobené škody třetí osobě,
-        o pojištění storna zájezdu.