Video placeholde

Pirát Hřib: Nebudu druhá Krnáčová, studoval jsem ji, chceme primátora a jasno bude do týdne

Čeho jsou Piráti ochotní se vzdát, aby vládli v koalici na pražském magistrátu? Kandidát na primátora Zdeněk Hřib tvrdí, že hodnoty to nebudou. Trvá na tom, že radní nemají kumulovat funkce. Šéf Prahy sobě Čižinský má ale být zároveň starostou Prahy 7. Podle Hřiba je teď míč na jeho straně.

Piráti taky dál trvají na postu primátora. Získali totiž prý nejvíc hlasů a ty, které zmiňuje Jan Čižinský, tedy získané panašováním, jsou pro ně irelevantní. Sám Hřib tvrdí, že jeho nezkušenost není překážkou. Sledoval totiž jednání zastupitelstva online a účastnil se jednoho z výborů. Vyjednávání o koalici navíc podle něj ukáže, jestli na funkci má.

Hřib se nebojí toho, že by skončil jako Adriana Krnáčová. Studoval její rozhovory a tvrdí, že vidí velké rozdíly. Krnáčové a celému hnutí ANO podle něj chyběla pokora. Klíčové ale teď bude, jestli případné koaliční partnery přesvědčí o tom, že by primátorem měl být. Hřib věří, že ano.

Jeden z koaličních partnerů přitom byl terčem ostré loňské pirátské kampaně. Na autobusu vyobrazili a obviňovali Miroslava Kalouska, tedy místopředsedu TOP 09, které teď předsedá jejich partner pro vyjednávání Jiří Pospíšil. Hřib v tom nevidí problém ani nekonzistentnost. Mluví o povinnosti domluvit se na základě vůle voličů. Dodává, že jasno by mělo být do týdne. To má být hotový papír, na kterém bude napsané, na čem se s partnery dohodl. Pokud se tedy dohodnou.

Jak chtějí Piráti zajistit byty pro statisíce lidí? Jsou pro Zdeňka Hřiba důležitější funkce, nebo pirátské hodnoty? A jak se mu jedná se zkušenými politiky?