Muži reagují na těhotenství různě

Muži reagují na těhotenství různě Zdroj: Profimedia

Příručka moderního fotra: Když vám řekne, že je těhotná

Jedním ze zlomových okamžiků v životě každého muže je věta: „Jsem těhotná.“ Ta věta může mít a samozřejmě, že v mnoha případech i bude, dalekosáhlé následky. Je celá škála možností a situací, kdy věta „jsem těhotná,“ může zaznít. Rovněž je i spousta různorodých myšlenek, které se mužům v ten okamžik honí hlavou. Obecně lze okamžité reakce a hlavně myšlenky rozdělit na pozitivní a negativní.

„Jak tohle vysvětlím doma manželce?“ To je například učebnicový příklad negativní myšlenky, která muži proběhne hlavou v ten samý okamžik, kdy mu tuto radostnou skutečnost oznámila jeho sekretářka. Následuje salva další navazujících různorodých myšlenek od „Jak se to mohlo stát,“ až po „Tak tohle je konec. Jsem vyřízenej.“

Pomineme-li však tyto méně obvyklé případy, dostáváme se do přeci jen o něco pozitivnější roviny. Jestliže muži oznámí jeho žena, či partnerka, že je těhotná, je to přeci jenom přijatelnější informace, než od zmíněné sekretářky nebo nedej bože sestřenice.

Ani zde však není nikde psáno, že muž zareaguje s radostí a nadšením. Emoce při zpracování této věty se můžou poměrně hodně lišit. Záleží hodně na tom, zda těhotenství bylo plánované, popřípadě zda měl muž s dotyčnou vůbec kdy sex. Pokud ne, je emoční rozpoložení muže lehce přirovnatelné k oznámení těhotenství sekretářky. Přiznejme si to na rovinu, není moc mužů, co s nadšením přivítají ve svém životě kukačku.

Útěk do zahraničí

Opusťme nyní všechny ty varianty, kdy za těhotenstvím stála nevěra, či se jednalo o jednorázovku. Jak to vidí muž, který je s dotyčnou v delším vztahu?

Samozřejmě, že jednou z variant, která se nám zde dere na povrch a kterou živí řada stereotypů, je ta, že se muž sbalí a uprchne do zahraničí, kde se bude skrývat. Přeci jenom je to velká odpovědnost a jsou muži, kteří to neustojí. Mít dítě je velký zásah do života každého muže.

Reakce muže se rovněž dost odvíjí od stylu a dikce partnerky, která tuto novinu oznamuje. Jestliže začne brečet, mlátit muže pěstičkami a u toho vykřikovat: „Ty hajzle, jsem těhotná, zkazil jsi mi život,“ je nutné k tomu přizpůsobit i mužovu reakci. Zde se přímo nabízí, aby se muž pochlapil, ženu pohladil a zašeptal ji do ouška, že to bude dobré, že to zvládnou a že se o ně postará.

Těhotenství oznamujte nahá

O trochu méně motivační je taková reakce, kde se rozbrečí i samotný muž a spolu s ženou tráví zbytek dne tím, že spolu brečí v kuchyni nad dřezem a předhánějí se v tom, čí život je nyní víc v hajzlu.

Jestliže však přijde žena za mužem s úsměvem, něžně ho políbí a poté mu tuto radostnou zprávu oznámí, lze očekávat i kladnou reakci ze strany muže. To totiž dělá hodně. Jak to žena řekne, jak se u toho tváří a co má na sobě. Obecně i když muž příliš netouží být otcem, mnohem lépe zpracuje informaci o těhotenství své ženy, když bude žena oblečená v sexy krajkovém prádelku než ve vytahaných teplákách s každou ponožkou jinou. Pokud mu to žena oznámí rovnou nahá, muž vše tupě odkýve a jistě i přihodí nějakou tu novou kabelku. Muži jsou jednoduchá stvoření.

A úplně nakonec zde máme ideální situaci. Muž si přeje být otcem. Žena si přeje být matkou. Snaží se o dítě a jednoho dne to vyjde. Jednoho dne žena oznámí muži, že je těhotná a i když má na sobě vytahaný svetr a legíny s dírou na stehně polité kávou, muž skáče radostí. Den je zalitý sluncem a oba odcházejí ruku v ruce na rozkvetlou louku, ke pod duhou tančí do skonání světa. Než se jim dítě narodí. Po prvním týdnu, kdy dítě spí tři hodiny denně jdou ty růžové brýle hodně rychle dolů. To je už ale jiný příběh.