Viktorija Marinovová byla před vraždou znásilněna a brutálně bita

Viktorija Marinovová byla před vraždou znásilněna a brutálně bita Zdroj: ČTK/AP/Vadim Ghirda

Bulharská novinářka byla před brutální vraždou znásilněna, surově bita a škrcena. Souvisí to s její prací?

V Bulharsku byla zavražděna investigativní novinářka regionální televize TVN Viktorija Marinovová. Její tělo se našlo v sobotu brzy odpoledne ve městě Ruse, kde žila. Podle policie zatím není jasné, zda šlo o náhodný, nebo předem plánovaný zločin, ale zatím se nezdá, že je spojený s prací oběti, informovala místní média. Vyšetřovatelé dosud pracují se všemi možnými verzemi spáchání vraždy, žena byla před smrtí velmi pravděpodobně znásilněna, surově bita a škrcena.

 

Podle informací poskytnutých prokuraturou a policií na tiskové konferenci v Ruse třicetiletá žena zemřela v důsledku úderů do hlavy a dušení.

Vyšetřovatelé dosud pracují se všemi možnými verzemi spáchání brutální vraždy, citoval sdělení policie a prokuratury zpravodajský server Dunav Most. Mohlo jít o náhodně spáchaný, nebo plánovaný zločin, včetně možnosti spojení s prací novinářky. Tento motiv ale vyšetřovatelé zatím považují za málo pravděpodobný.

Podle zpravodajského serveru BalkanInsight vraždu Marinovové již odsoudila Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Její představitel Harlem Désir zároveň naléhavě vyzval k "úplnému a pečlivému vyšetření" zločinu.

Tři vraždy novinářů v EU

Jedná se o třetí vraždu novináře v některé z členských zemí Evropské unie za uplynulých 12 měsíců. Loni v říjnu připravila nálož nastražená v automobilu o život maltskou novinářku Daphne Caruanovou Galiziovou, která psala o korupci a byznysu s udělováním maltského občanství.

Letos v únoru nájemný vrah zastřelil slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku. Policie již zjistila, že zločin byl spáchán v souvislosti s Kuciakovou novinářskou prací, a zadržela čtyři osoby, které se na vraždě podílely. Po prvotním objednavateli se ale ještě pátrá.

Některá bulharská média připomněla, že Marinovová při své práci upozorňovala na korupci a na podvody například s eurofondy. Jejím posledním příspěvkem byl rozhovor s bulharským a rumunským novinářem, kteří spolupracovali kolem korupční aféry odhalující tunelování eurofondů bulharskou společností GP.

Rychlé a důkladné vyšetření brutální vraždy bulharské novinářky očekává Evropská komise. Podle mluvčího komise je třeba nejen usvědčit pachatele, ale také jednoznačným způsobem určit, zda důvodem vraždy byla práce třicetileté zaměstnankyně regionální televize TVN.