Ruské přikázání: bez atestace neprovedeš...

Ruské přikázání: bez atestace neprovedeš... Zdroj: Profimedia.cz

Ostře sledovaní turisté aneb Rusko trvale kráčí po cestě k nesvobodě

Mohou turističtí průvodci přispět k utužování politického režimu? Právě připravovaný ruský zákon ukazuje, že ano.

„Važte si toho, příští rok se už tu takto procházet asi nebudeme moci,“ říká nám Igor, který nás společně s dalším známým Alexandrem provází po stopách československých legionářů ulicemi ruského města Samara. Igor s Alexandrem se obávají zákona o průvodcovských službách, který intenzívně dopracovává ministerstvo kultury.

Každý, kdo bude turisty provázet, bude muset mít platnou atestaci. „Ta se vydává státním orgánem jednotlivých subjektů Ruské federace v oblasti turistiky,“ popisuje podobu nového zákona agentura RIA Novosti.

V praxi to bude znamenat, že si každý zájemce bude muset zajít na úřad v konkrétním regionu, třeba v Moskvě nebo Samaře, a bude muset složit průvodcovskou zkoušku. Pokud uspěje, zaplatí příslušný poplatek a dostane profesionální licenci, platnou na pět let pro zmíněný region. Činnost průvodců pak bude hlídat státní úřad, a pokud se jemu nebo někomu jinému nebude něco líbit, může o ni rychle přijít.

Promyšlený krok

Zákon vznikl z iniciativy samotných průvodců, měl by pozdvihnout úroveň znalostí a eliminovat různé vychytralce, kteří se jako průvodci často nabízejí. Tady je vše v pořádku, Igor s Alexandrem se ale obávají, aby se nakonec každá procházka po samarských ulicích nestala „turistickou prohlídkou“.

A to zejména v případě, pokud třeba známí provázejí cizince, nebo se městem procházejí zahraniční novináři a hledají respondenty pro reportáž. „Víte, u nás je všechno snadno zneužitelné a v tomto případě jsou možnosti více než značné,“ naznačuje Igor.

Regulovat průvodcovské služby zákonem je nenápadný, ale velmi dobře promyšlený krok. Síť státem schválených průvodců umožňuje lépe hlídat návštěvníky, za průvodcovskou činnost pak může být považován i rozhovor se zahraničním novinářem. Lze takto i korigovat, jaká interpretace historie se dostává k návštěvníkům. To hraje roli konkrétně u témat, jako jsou českoslovenští legionáři, jež ruská strana vnímá často jako vrahy a zloděje. „Kdo nás bude přezkušovat ze znalostí o období občanské války, na které se historici neshodnou? A co se pak bude smět vykládat o Stalinovi?“ rozčiluje se Igor.

Zatím to vypadá, že se platnost „průvodcovského zákona“ trochu odsune, protože ministerstvo sportu a turistiky ho nestihne včas dopracovat. Platit může zhruba od poloviny roku 2019. A protože jde o zákon, proti němuž prezident Vladimir Putin nic nemá, schválení má jisté. Lidé v oboru se tak ptají, co bude dál – jestli se neobjeví další zákon, který dále sváže podmínky turistiky v Rusku a omezí – či rovnou zakáže – oblíbenou individuální turistiku.