Nejslavnější čínská herečka Fan Ping-Ping také na několik týdnů zmizela.

Nejslavnější čínská herečka Fan Ping-Ping také na několik týdnů zmizela. Zdroj: Profimedia.cz

Nejslavnější čínská herečka Fan Ping-Ping také na několik týdnů zmizela.
Nejslavnější čínská herečka Fan Ping-Ping také na několik týdnů zmizela.
Nejslavnější čínská herečka Fan Ping-Ping také na několik týdnů zmizela.
Nejslavnější čínská herečka Fan Ping-Ping také na několik týdnů zmizela.
Nejslavnější čínská herečka Fan Ping-Ping také na několik týdnů zmizela.
5
Fotogalerie

Čínský režim předvádí bizarní kousky: Nechal zmizet šéfa Interpolu, Zemanova poradce i slavnou herečku

„Já jsem přijel do Číny, abych se od Číny učil, jak zvýšit hospodářský růst, jak stabilizovat společenský řád.“ To jsou slova Miloše Zemana z října 2014. Pak prezident přiznal, že v druhé části své věty přestřelil. A skutečně, když se podíváme na několik letošních případů, jak vláda v Pekingu „stabilizuje společnost“, je to něco mezi zločinem, zrůdností a bizárem.

Čínský komunistický režim už téměř 70 let nechává mnoho lidi, kteří jsou politicky nepohodlní, nebo skutečně spáchají nějaký trestný čin, prostě „zmizet“. V době moderních technologií je to ale přece jenom daleko složitější, protože lidé zanechávají takzvané elektronické stopy – maily, či statusy na sociálních sítích. Prostě si „zmizení“ hned všimnete.

Nelze proto nevidět, že v čínské provincii Sin-ťiang, kterou obývají převážně muslimové, místní rodiny postrádají na milion svých příbuzných. Mnozí vůbec nevědí, kde jsou – „zmizeli“. Čínská vláda tvrdí, že zde bojuje s islámským terorismem a náboženským extremismem tím, že lidi posílá do „profesních vzdělávacích a školících středisek“. Což je eufemismus pro převýchovné tábory, ve kterých jsou životní podmínky podobné těm v nacistických koncentrácích.

Čínský režim ale dokáže v tomto směru vymyslet i daleko bizarnější kousky.

Svět v posledních dnech ohromil případ „zmizelého“ šéfa Interpolu, největší mezinárodní policejní organizace na světě. Její čínský šéf Meng Chung-wej odjel 25. září z francouzského Lyonu, kde Interpol sídlí, na návštěvu své čínské vlasti. A jak poté upozornila jeho manželka, tam „zmizel“. Mezitím se ale objevila zpráva, že na svoji funkci rezignoval. Čínské úřady až téměř po dvou týdnech přiznaly, že Menga vyšetřují kvůli „přijímání úplatků a porušení neupřesněného zákona“.

Podobným způsobem „mizí“ v Číně i většina politických odpůrců, náboženských a lidsko-právních aktivistů, ale i vládních činitelů, obchodních magnátů či proslavených celebrit. Pokud se znovu objeví (někdy zmizí navždy), tak často u soudu, nebo v souvislosti s nějakým přečinem.

Začátkem června „zmizela“ i nejznámější čínská herečka současnosti Fan Ping-ping, která hrála v amerických filmech X-Men či Iron Man. Toho si čínská veřejnost ihned všimla, protože byla velmi aktivní na sociálních sítích. Její účet na sociální síti Wej-po, čínské obdobě Facebooku, kde ji sleduje 62 milionů příznivců, byl po několik týdnů nečinný.

Pak se tam objevilo podivuhodné sdělení samotné herečky: „Bez přínosné politiky komunistické strany by nebyla žádná Fan Ping-ping.“ Co to znamená, se ukázalo záhy. Fan byla obviněna z daňových úniků. Jak informovala čínská státní tisková agentura Sin-chua, musí státu doplatit na daních 883 milionů jüanů, což je v přepočtu téměř 2,9 miliardy korun. V době jejího „zmizení“ podle všeho probíhala důsledná převýchova této krásky.

Už začátkem tohoto roku zmizel také Jie Ťien-ming, bývalý šéf společnosti CEFC, která expandovala v Česku, a který je také poradcem Miloše Zemana. Prezident prý vyčkává, jak o čínském soudruhovi rozhodne soud, až pak nějak naloží s jeho postem. Jenže Jie také „zmizel“, nikdy nebylo veřejně upřesněno, kde se nachází. Zda proběhne nějaký soud, se neví. Mezitím v České republice převzal aktivity CEFC přímo čínský stát prostřednictvím společnosti Citic. Byl to komplot, jak se Čína chtěla zmocnit majetku přes nastrčenou firmu? Nebo je v tom skutečný zločin?

Takže „stabilizovat společnost“ čínská vláda skutečně umí. Učit se to od ní, jak říkal Miloš Zeman, by ale byla sebevražda. I když nechat „zmizet“ některé lidi i u nás, by možná nebylo od věci…