Video placeholde
JXD vs. demonstranti proti cirkusu Jiřího Berouska
JXD vs. demonstranti proti cirkusu Jiřího Berouska
Jiří Berousek, majitel Národního cirkusu originál Berousek
JXD vs. demonstranti proti cirkusu Jiřího Berouska
JXD vs. demonstranti proti cirkusu Jiřího Berouska
13
Fotogalerie

JXD vs. aktivisté podruhé: Jak jsme se nudili na demonstraci proti cirkusům

Novinář za mého mládí vyrážel na reportáž pln očekávání, zda se mu podaří odhalit nějaký nešvar, zlo nebo lidskou hloupost. Internet a mobily to všechno zrychlily. Měli jsme všechno – i na kameře – už čtvrt hodiny před zahájením demonstrace. Pak už jsme se jen nudili.

Přišli jsme na demonstraci proti týrání zvířat v cirkusech svolanou aktivisty před cirkus pana Jiřího Berouska, ve kterém se mají zvířata velmi dobře. Přišli jsme patnáct minut před demonstrací a byli tam jenom policisté. Zájem o akci na Facebooku projevilo 3 000 lidí. Pak přišel první demonstrant. Nabídl jsem mu náš leták, že je tam napsáno, co si o jejich názorech v posudku na bakalářskou práci hlavní proticirkusové ideoložky myslí oponent práce. Totiž že to jsou blbosti. Odpověděl do kamery, že na nějaký (nepublikovatelné) kydy nějakého (nepublikovatelné) univerzitního profesora se může (nepublikovatelné), protože má svoji pravdu, neboť je středoškolsky vzdělaný automechanik.

Mohli jsme jít domů, bylo hotovo, ale připadali bychom si jako flákači. Tak jsme si sedli na zábradlí. „Ještě tu nebyli náckové!“ poznamenal kameraman. Kameraman je z nás nejmladší, tak mu to nejlíp myslí. Fakt tam ještě nebyli náckové. „Už jdou náckové. Jsou jen dva, budou hodný!“ vzápětí poznamenal fotograf, který nejlépe vidí. Když přišli na střední vzdálenost, několika příklady oděvních značek jsem potvrdil, že oba pánové jsou oblečeni v hadrech, co nosívají náckové a co pro nácky vyráběli jiní náckové, než firmu prodali do Arábie.

„To jsou ti stejní náckové, co ti minule říkali, že tě zabijou!“ hlásil potěšeně kameraman, když přišli ještě blíže a zapnul kameru. Je z nás nejen nejchytřejší, ale také má nejlepší paměť. Pak ke mně přišel nácek, řekl do kamery, že mě zabije, a šli domů. My jsme mohli jít taky, už jsme měli všechno. Ale demonstrace ještě pořád nezačala, tak jsme museli čekat.

Pak demonstrace začala a my jsme mohli jít konečně domů, protože jsme splnili úkol a byli na demonstraci. Jinak to ale byla strašná nuda, tak jsme šli domů fakt hned po zahájení. Jenom fotograf zůstal, je nejzodpovědnější, ale byla to taková nuda, že po deseti minutách šel radši dovnitř do cirkusu fotit slona. A nejde o tom nic napsat. Jenom že jsou ti ochranáři trapní.