Video placeholde

Chudoba Čechy neomlouvá, Babiš používá Hitlerovy metody a dveře Mordoru se otevírají, varuje Kroupa

Český národ zapomíná a vůbec se mu to nevyplácí. Ředitel Post Bellum Mikuláš Kroupa sbírá příběhy pamětníků i proto, aby jej poučil o historii a ukázal, co všechno se může stát a kam až vede strach. Česko přirovnává k zemi Pána prstenů a tvrdí, že Mordor je stále v nás. A teď se znovu otevírají jeho dveře.

Vidí fenomény, které Česko může přivést do nové totality. Dezinformace, slabá výchova k demokracii a naštvanost lidí, to všechno roste a je velmi nebezpečné. Lidem totiž podle Kroupy stačí opravdu málo, aby se zvrátili a změnili úplně své hodnoty. Třeba video s černochy, které někdo nazve uprchlíky, kteří nás přišli okupovat.

Kroupa zdůrazňuje, že za své hodnoty a priority je každý zodpovědný. A neomlouvá ho ani neštěstí nebo chudoba, u voleb je podle něj sám za sebe. A Češi pod vlivem strachu a vzteku volí populisty a silné lídry. Tím se historie opakuje. Hlavně Tomio Okamura a taky Andrej Babiš prý používají stejné nástroje jako Hitler a Stalin, protože ty stále fungují.

V Česku se navíc podle Kroupy znovu stupňuje nenávist vůči některým skupinám lidí. Jde hlavně o migranty a taky Romy. K těm jsou prý Češi nespravedliví a populistům se do nich snadno trefuje. Hrozí přitom, že z protiromské rétoriky se stane silné volební téma.

Kroupa taky ostře kritizuje Andreje Babiše. Ve slušné společnosti by podle něj dávno odstoupil a to, že se jeho vláda nakonec opřela o komunisty, považuje za hanebnost. Kroupa ale věří, že lidem nakonec dojde, že volit někoho, kdo podle něj lže, není správné.

Proč podle Mikuláše Kroupy není hnutí ANO demokratické? Proč rozhodování Čechů neomlouvá jejich často tíživá situace? A co nám o dnešku říkají příběhy pamětníků totality?