Jan Hamáček čeká na výsledky ve volebním štábu - 6.10.2018

Jan Hamáček čeká na výsledky ve volebním štábu - 6.10.2018 Zdroj: ČTK

10 nových volebních proher ČSSD aneb Blouznění socialistů, jak se odrážejí ode dna

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček v sobotu tvrdil: „Nebaví mě poslouchat, že ČSSD prohrála a pořád někomu ustupuje. Neprohráli jsme, a ve vládě jsme naopak dokázali, že dokážeme k ústupkům přimět ostatní. Odrazili jsme se ode dna, a v krajských volbách 2020 se vrátíme s plnou parádou. Dokážeme to!“ Jistěže, šéf ČSSD musí svůj zdecimovaný lid burcovat, ale socialisté v pátek a v sobotu opět prohráli na celé čáře. Podívejme se na jejich 10 velkých porážek v komunálních a senátních volbách.

1. V roce 2010 bylo zvoleno v komunálních volbách za ČSSD do všech druhů zastupitelstev 4584 lidí. O čtyři roky později 3773 osob a teď pouhých 1882. To je mimořádně dramatický propad.

2. Letos v 27 obvodech Senátu, do kterých se volilo, obhajovala sociální demokracie 13 postů. Do druhé kola ale postoupilo jen 5 jejich kandidátek a kandidátů. Vítězem pak bude podle všeho z ČSSD Petr Vícha v obvodu Karviná. Další čtyři socialisté, Božena Sekaninová (Prostějov), Milada Emmerová (Rokycany), Jan Látka (Domažlice) a Pavel Havíř (Svitavy), to budou mít těžké a celkový zisk bude nejvíce 2-3 mandáty. Což je další obrovský neúspěch a ČSSD zřejmě v důsledku toho přijde o křeslo předsedy horní komory, kterým je Milan Štěch.

3. Sociální demokracie skončila s naprosto tragickým výsledkem 2,87 procenta v hlavním městě Praze a do zastupitelstva metropole se nedostala. Je to vůbec poprvé od roku 1990 a je to kolosální problém. Letité kmotrovské praktiky ČSSD v metropoli se pořád projevují.

4. Pokud jde o krajská města, tak ČSSD nebude zastoupena (ani jediným člověkem!) v zastupitelstvech Českých Budějovic, Karlových Varů, Ústí nad Labem, Liberce, Hradce Králové a Zlína. A v jiných krajských městech to byla také slabota se ziskem několika mandátů. Další prohra velikosti potopení Titaniku.

5. V případě větších měst ČSSD zvítězila například v Jindřichově Hradci, Náchodě, Vyškově, Znojmě, Novém Jičíně, Frýdku-Místku a v Karviné. Ale na mnoha místech vůbec nepronikla do zastupitelstev, nebo je výsledek velmi slabý. Oproti minulosti tragédie.

6. Jaroslav Foldyna, místopředseda ČSSD, se v Děčíně nedostal do zastupitelstva a socialisté zde získali jediný mandát. Foldyna se proto rozhodl rezignovat na stranické posty.

7. V Nové Bystřici „přeskákalo“ v počtu hlasů místopředsedu Jiřího Zimolu hned 5 jeho stranických kolegů. O čem to svědčí? Že ani tomuto vrcholnému představiteli socialistů voliči nevěří.

8. V České Třebové, se sociální demokracie spojila s nestraníky, ale skončila s velkým odstupem třetí. Přitom zde za ní kandidoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

9. Na Praze 7 pak zcela zkrachovala kandidatura nového ministra zahraničí za ČSSD Tomáše Petříčka. Jím vedená kandidátka dostala ubohých 1,87 procenta hlasů.

10. Bizarností pak byla kandidatura Milana Chovance, který byl do letošního února dokonce pověřeným předsedou ČSSD. V Plzni kandidoval ze 43. místa a moc křížků mu jeho spolustraníci nedali. Nechtějí ho.

Sociální demokracie, strana, která z těch současných nejdéle působí na našem politickém poli, je v krizi, která je skutečně nezáviděníhodná. Vlastně jediný trumf, který má v ruce, je účast ve vládě Andreje Babiše. Jenže ten si jako vždy přivlastní všechny úspěchy kabinetu a nezdary hodí na koaličního partnera. Jak se chce za této situace ČSSD odrážet ode dna, není vůbec jasné. A podle všeho to nikdo neví ani ve vedení strany.