Video placeholde

Michal David zpívá celý život milionům lidí, řekl Zeman k vyznamenání pro zpěváka

V Česku je velká závist, a proto kontroverzi a kritiku vyvolává téměř každá osoba, která dostane státní vyznamenání. V pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech to řekl Miloš Zeman. Na Pražském Hradě ocení 28. října také Antonína Švehlu nebo zpěváka Michala Davida. „Zpívá milionům diváků celý život. Nikdo nemůže říct, že nic nedokázal,“ uvedl ke zpěvákovi prezident.

„Kritérium je jednoduché: vyznamenání mají dostat lidé za celoživotní práci, kterou zlepšili život v České republice,“ popsal Miloš Zeman to, jak se rozhoduje, komu u příležitosti 28. října udělí státní vyznamenání. Zmínil, že dva z letošních budoucích oceněných mají 80 let, jeden dokonce 95 let.

Letos vyznamenání dostane také například prvorepublikový politik Antonín Švěhla. „Snažil jsem zaplnit jednu mezeru. My pořád vzpomínáme na trojici Masaryk, Beneš, Štefánik. Ale sám Masaryk označil za vůdce domácího odboje v roce 1918 Antonína Švěhlu. A o Švehlovi se téměř neví. A tak jsem si řekl, že by bylo dobré ocenit i Antonína Švehlu, tak jako jsem už dříve ocenil obec legionářskou a obec sokolskou,“ řekl Zeman.

Celý rozhovor s Milošem Zeman najdete na webu Blesk.cz >>>