Ilutrační snímek

Ilutrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Konec rakoviny děložního čípku. Australští vědci tvrdí, že se podaří nemoc eliminovat během několika let

Vědci predikují, že během pouhých dvou let se z rakoviny děložního čípku stane v Austrálii vzácné onemocnění. Za deset let by pak nemoc měla být na australském kontinentu zlikvidována úplně. Jak se Australanům podařilo vymýtit závažné onemocnění, které ročně postihne na 570 000 žen na celém světě, přičemž téměř dvě třetiny mu podlehnou?

Karcinom děložního hrdla způsobuje infikování jeho epitelu lidským papilomavirem (HPV). Nejefektivnější prevenci pak představuje plošná vakcinace populace. Austrálie ji zařadila na seznam bezplatných očkování pro dívky mezi dvanáctým a třináctým rokem v roce 2007. V roce 2013 pak byl celonárodní program rozšířen i na chlapce.

Rapidní pokles výskytu onemocnění se nicméně projevuje již nyní. Osvětové kampaně donutily velkou část populace nechat se očkovat již před rokem 2007. Pomohly také screeningové kontroly, které začaly představovat standard zdravotní péče v 90. letech.

Za třicet let spadl výskyt rakoviny děložního čípku o 50 %. Nová studie publikována v časopise Lancet Public Health Journal nyní odhaduje, že označení „vzácné onemocnění“ může karcinom čípku získat již za dva roky.

V roce 2066 podle prognóz onemocní pouze jedna ze sto tisíc žen. Profesor Ian Frazer, který vakcínu proti HPV vynalezl, předpovídá, že rakovinu děložního čípku čeká stejný osud jako například pravé neštovice.

Vzhledem k tomu, že papilomavirus napadá pouze člověka, stačí zabránit jeho šíření. Celoplošné očkování populace se proto zdá být jednoduchým řešením. V mnoha zemích světa však stále představuje řešení finančně nedostupné. Bezplatné zatím není ani v České republice.

Ročně u nás onemocní na 900 žen a 400 z nich onemocnění podlehne. Ačkoliv incidence padá i u nás, stále je například v porovnání se západní Evropou dvojnásobná.