Video placeholde

Vrazi Kuciaka možná zabili mnohem víc lidí, politici a zločinci jsou propojení i v Česku, tvrdí Pavla Holcová

Rezignovanost vystřídal opatrný optimismus. Investigativní novinářka a dlouhodobá spolupracovnice zavražděného Jána Kuciaka Pavla Holcová neskrývá překvapení z rychlého vývoje, který nabralo vyšetřování na Slovensku. To, že za vraždou novináře stojí podnikatel Kočner, je podle ní naprosto relevantní vyšetřovací verze. A mohlo za tím být ještě víc lidí.

Tlumočnice, která je mezi lidmi drženými ve vazně, totiž uměla výborně italsky. A to podle Holcové není náhoda. Podnikatel Kočner, kterého za možného objednavatele vraždy údajně označil jeden z obviněných, navíc vyhrožoval v poslední době i dalšímu novináři. A smysl prý dávají i informace slovenských médií, podle kterých skupina plánovala vraždu prvního náměstka slovenského generálního prokurátora. Holcová přidává, že obvinění můžou mít na svědomí i další dosud neobjasněné vraždy.

Jak si novinářka vysvětluje ostrá slova expremiéra Fica po posledních odhaleních? Je podle ní opravdu zoufalý, protože situace se mu vymyká z rukou. Kočner byl údajně jeden ze sponzorů vládní strany a propojení mezi ním a Ficem mohlo být víc. Teď se ale zdá, že vyšetřování pokračuje bez politických tlaků.

Holcová proto slovenské policii důvěřuje. Při výslechu se jí vyšetřovatelé ptali i na to, jestli s Jánem Kuciakem sbírali informace o propojení politiků a kontroverzních podnikatelů. Toto propojení, ještě s organizovaným zločinem, je přitom podle ní jasné a tamní špičky ho ani příliš neskrývají. Česko je velmi podobné, jen politici a podnikatelé jsou chytřejší a rafinovanější.

Holcová tvrdí, že se i přesto cítí bezpečně. Na signály ohrožení, jako jsou třeba divné zprávy a maily, je už prý otupělá. Vnímá přitom riziko, které znamenají slovní útoky politiků na novináře. Na řadě je podle ní společnost, která by měla dát třeba prezidentu Zemanovi vědět, že si práce novinářů váží.

Co všechno hledali policisté v telefonu Pavly Holcové? Jak moc si jsou podobné Česko a Slovensko, co se propojení politiků a zločinců týče? Kdo je skutečně za vraždou Jána Kuciaka? A vyšetří se někdy?