Senátní volby 2018: Kandidují celebrity i generálové (Pepa Nos, Terezie Holovská a Martin Červíček)

Senátní volby 2018: Kandidují celebrity i generálové (Pepa Nos, Terezie Holovská a Martin Červíček) Zdroj: Archiv

Zajímavosti senátních voleb: Celebrity, generálové, velmistři, alchymistka i prezidentští kandidáti

Celkem jde do letošního volebního klání 236 kandidátů. Nejmenší konkurence bude ve třech obvodech: na Náchodsku, Šumpersku a Vsetínsku, kde jde do boje jen šest uchazečů o senátní křeslo. Naopak největší výběr budou mít voliči v obvodě Praha 8, kde chce být senátorem dokonce 16 lidí. Průměrně na jeden obvod připadá téměř 9 kandidátů.

Zvláštností letošních voleb je fakt, že ani největší strany nepostavily své kandidáty ve všech 27 obvodech. Jako jediní to tentokrát dokázali komunisté. Naopak nejsilnější současná strana – hnutí ANO – kandiduje trochu překvapivě „jen“ ve 22 obvodech, když vynechá třeba Teplicko, Svitavsko či Vsetínsko.

V jiném dresu

V historickém srovnání je nízký i počet senátorů, kteří mandát znovu obhajují, protože jich není ani polovina – přesně třináct. Speciální postavení mezi nimi ale má stávající senátorka z Prahy 4 Eva Syková, která byla před šesti lety zvolena za ČSSD, ale nyní bude mandát obhajovat za hnutí ANO.

Na první pohled také ubylo kandidátů z řad známých osobností z mimopolitického světa. Přesto se najdou: v Praze 2 za ODS kandiduje herec Vladimír Kratina, na Mladoboleslavsku zkouší štěstí v dresu SPD zpěvák Josef „Pepa“ Nos, autor „hitu“ „Já jsem agent CIA“.

Do horní komory by chtěli zasednout i dva známí lidé spojení s vrcholovým sportem: v obvodu Chrudim kandiduje bývalá hokejová hvězda a dnes trenér Vladimír Martinec, a to za koalici SNK ED a Strany soukromníků, přičemž se mu v tomtéž obvodě postaví rychlobruslařský trenér Petr Novák. Druhý jmenovaný, trenér Martiny Sáblíkové, už kandidoval neúspěšně před šesti lety, ale tehdy ještě jako nezávislý kandidát, zatímco nyní jde do boje v barvách ANO.

Volby 2018 online >>>

Tři veteráni

Specialitou letošních voleb je s trochou nadsázky také nástup generálů. Nejde naštěstí o vstup armády do politiky, jak jej známe třeba z Latinské Ameriky, ale o kandidaturu vysokých představitelů různých ozbrojených složek ve výslužbě: na Náchodsku se o senátní křeslo utká bývalý policejní prezident a dnes náměstek hejtmana za ODS generál Martin Červíček, v Praze osm jde do boje generál a bývalý šéf Vězeňské služby Luděk Kula. Ten kandiduje za Okamurovo SPD, stejně jako třetí generál, který je letos ve hře, Hynek Blaško – bývalý velitel Společných sil Armády ČR.

Odkladiště prezidentských kandidátů

V některých zemích se bývalí prezidenti automaticky stávají členy horní komory parlamentu, když jim skončí mandát. U nás to teď trochu vypadá, že se Senát stane podle úhlu pohledu buď čekárnou na nejvyšší funkci, nebo naopak odkladištěm neúspěšných prezidentských uchazečů.

Mluví se hlavně o velké trojce neúspěšných prezidentských kandidátů v Praze: Jiřím Drahošovi na Praze 4, kde kandiduje za koalici čtyř stran (TOP 09 – STAN – KDU-ČSL – Zelení), Pavlu Fischerovi, který kandiduje jako nezávislý s podporou stran pravého středu na Praze 12, a konečně Marku Hilšerovi, který se pokusí stát senátorem v Praze 2, a to dokonce za svou vlastní stranu – hnutí Marek Hilšer do Senátu.

Do Senátu ale kandidují i další dva neúspěšní prezidentští uchazeči: lídr krajně pravicového uskupení Rozumní Petr Hannig zkusí štěstí v Praze 8, šéf Asociace obranného průmyslu a bývalý prezidentský kandidát za Realisty Jiří Hynek bude kandidovat v obvodě Chrudim.

A to jdou do voleb ještě tři kandidáti, kteří do prezidentských voleb chtěli, ale nesplnili podmínky: alchymistka Terezie Holovská v Teplicích, kde ji navrhla Strana práv občanů zemanovci, Karel Scvětnička na Karvinsku a bývalý šéf úřadu vlády z doby premiéra Rusnoka Karel Štogl na Břeclavsku za Piráty.

Comeback roku?

Jeden z kandidátů by mohl mít v rubrice povolání navíc napsáno i „bývalý premiér“. Jde o Jiřího Paroubka, který se uchází o zvolení v obvodě číslo 71 v Ostravě. Oficiálně nezávislý kandidát, kterého ale podporují místní členové sociální demokracie, je proto v pořadí druhým bývalým premiérem v historii České republiky (po Vladimíru Špidlovi), který zkouší politický comeback přes senátní volby. Naopak letos do voleb nejde žádný úřadující člen vlády.

Jdi do Senátu, Ivane!

Bývalých ministrů ale na kandidátce najdeme hned několik. V Praze 12 se střetne člen Zemanovy vlády Ivan David (dříve ČSSD, teď ale za SPD) s ministrem financí v Sobotkově vládě Ivanem Pilným, kandidujícím za ANO. O možný šestiletý odklad pravděpodobného nástupu do vězení se v Litoměřicích pokusí další bývalý člen ČSSD a ministr zdravotnictví v Paroubkově vládě David Rath, kterého nyní do Senátu nominovala mimoparlamentní strana Česká suverenita (dříve Blok Jany Bobošíkové).

V obvodě Chrudim jde do voleb další člen bývalé Sobotkovy vlády – bývalý lidovecký ministr kultury Daniel Hermann. Specialitou letošních voleb je ovšem také kandidatura Pavla Bělobrádka na Náchodsku. Nejde až tak o to, že je bývalým vicepremiérem v Sobotkově vládě, ale spíše o fakt, že je úřadujícím šéfem parlamentní strany, která dosud do horní komory nekandidovala.

Bratři v triku? Ne!

Další zvláštností je potom kandidatura nominantů, kteří mají stejné jméno jako některý jiný politik. Za lidovce takto kandiduje bratr šéfa SPD Tomia Okamury – Hayato. Na Mladoboleslavsku zase sourozenec tamního současného senátora za ČSSD Jermáře – Josef Jermář, který sice také patří k levici, ale kandiduje na rozdíl od svého bratra, který už mandát neobhajuje, za KSČM. Političtí bratři tentokrát tedy stejná stranická trika nemají a sází spíše na volební jev, kdy lidé někdy volí známé jméno, i když nepatří tomu, koho by volit chtěli. To ukázalo třeba vykroužkování do Sněmovny muže s příjmením Babiš v nedávných sněmovních volbách.

Za monarchistickou stranu Koruna Česká pak zase kandidují otec a syn – Andrle Sylor starší to zkouší na Chrudimsku, jeho syn ve vedlejším obvodě Svitavy.

Otec a syn

Mezi kandidáty nechybí ani zajímavé profese. Kromě již zmiňované alchymistky najdeme i dva velmistry řádů – velmistr Řádu strážců koruny a meče Josef Zickler kandiduje na Sokolovsku a velmistr Rytířského řádu svatých Konstantina a Heleny v českých zemích Eugen Sigismund Freimann zase na Teplicku. Ani jeden z nich si ale tento titul na kandidátku napsat nenechal.

Zvláštní skupinu mezi uchazeči pak tvoří „cestovatelé“ a „notoričtí“ kandidáti. Ti obvykle zkouší štěstí buď v každých volbách v dotyčném obvodě, nebo kandidují daleko od míst, se kterými mají něco společného. Zmínit můžeme třeba zakladatele českého hnutí bojujícího proti islámu Martina Konvičku, který to minule zkoušel na Táborsku, ale tentokrát kandiduje v Ostravě. Výběr kandidátů je tedy opět velmi pestrý.