Asistent vedoucího směny

Asistent vedoucího směny Zdroj: Facebook/Stefan Pongo

Prodavačka
Bagrista
Taxikář
Team leader
Učitel hudby (úplně vpravo)
16
Fotogalerie

Romové vracejí Zemanovi úder a ukazují, jak pracují

Nedávné výroky prezidenta Miloše Zemana o nezaměstnaných Romech pobouřily nejen romskou komunitu. Miloš Zeman pronesl dehonestující výroky na adresu romské menšiny minulý týden při své návštěvě Olomouckého kraje. Vzpomínal na totalitu, kdy podle Zemana z většiny nepracující Romové končili ve vězení. Romové začali na protest sdílet na Facebooku fotky, na kterých jsou v práci.

„Už nás nebaví, jak někteří tvrdí, že nepracujeme. OK, tak zahltíme FB fotografiemi z práce,“ napsal v úterý Stefan Pongo na svůj Facebook. Na jeho výzvu zareagovaly stovky Romů a pod status začaly umísťovat své snímky z pracovního prostředí. Pongovu výzvu sdílela také organizace Romea, která si klade za cíl bojovat proti rasismu. „Pane prezidente! Ne my, ale vy osobně jste ostudou českého národa,“ stojí pod jednou fotografií.

„Rozhodně nejsem přítelem komunismu, ale za komunismu Romové museli pracovat. A většinou pracovali jako kopáči. Když odmítli pracovat, byli označeni za osobu práce se štítící a šli do vězení,“ pronesl Zeman ve městě Kojetín nedaleko Kroměříže. Podle Zemana je jasné, jací lidé tvoří 5 % nezaměstnaných ve městě. Nejen že se tento výrok dá považovat za rasistický, ale je dokonce fakticky nesprávný.

Zpět ve druhé republice

Jak uvedl Jindřich Šídlo ve svém pořadu Šťastné pondělí, pojem „osoba práce se štítící“ pochází z období druhé republiky. Jedná se o měsíce mezi zářím 1938 a březnem 1939. Termín se vztahuje ke vzniku kárných pracovních táborů v březnu 1939, jako byl například ten v Letech u Písku. O tři roky později z něj vznikl tzv. cikánský tábor.

Proti výrokům prezidenta republiky se ohradilo také Evropské centrum pro práva Romů. Centrum v pondělí zaslalo Zemanovi otevřený dopis, v němž připomíná, že se nedopustil xenofobních a rasistických výroků prvně. Již dříve uvedl, že 90 % nepřizpůsobivých obyvatel v Česku je romského původu. Centrum pro práva Romů Zemana upozorňuje, že o jeho postoje se již zajímá Komisař OSN pro lidská práva, a vyzývá jej k odstoupení.