Fotografie Jana Mihalička z cyklu Pražané.

Fotografie Jana Mihalička z cyklu Pražané. Zdroj: Jan Mihaliček

Byl založen spolek významných českých fotografů 400ASA, členem je i Antonín Kratochvíl

Sedm významných českých fotografů – Antonín Kratochvíl, Tomki Němec, Karel Cudlín, Jan Mihaliček, Alžběta Jungrová, Jan Dobrovský a Martin Wágner – založilo fotografický spolek 400ASA, který má ambice přesáhnout hranice Česka. Jak potvrdili Reflexu.cz, jejich cílem je navázat na tradice české dokumentární fotografie a plánují také vydávání fotografických knih a organizaci výstav.

„Chceme být alternativou současných obrazových agentur, jejichž doba vlivem internetu a změnou trhu s tištěnými médii nenávratně mizí. Česká dokumentární fotografie má své výrazné místo mezi světovými fotografickými školami a naším cílem je toto místo obhájit,“ uvedl jeden ze zakladatelů spolku 400ASA Jan Dobrovský.

V současné chvíli vystavuje například v pražském Café Kampus Jan Mihaliček své snímky pod titulem „Svým Pražanům (ne)rozumím“ a Alžběta Jungrová má výstavu ve White Pearl Gallery s názvem „Po noci přijde ráno“. Připravuje se výstava Karla Cudlína o Izraeli. Počátkem roku 2019 vyjde v nakladatelství Paseka kniha Jana Dobrovského „Rodiny“o životě romských rodin žijících mimo ghetto. A na příští rok je plánovaná také kniha Martina Wágnera, která bude sestavena z fotografií ze Sibiře a Dálného Východu.

První společnou výstavu připravuje spolek 400ASA na jaro 2019 a pracuje na otevření vlastní galerie.

V poslední době byl v médiích hojně popisován případ světoznámého fotografa Antonína Kratochvíla, který je členem 400ASA. Ten byl obviněn několika ženami z někdejšího sexuálního obtěžování. Kvůli tomu počátkem září Kratochvíl opustil renomovanou mezinárodní fotografickou agenturu VII, kterou v roce 2001 spoluzakládal. Fotograf všechna vznesená obvinění odmítá.