Ze seriálu M. A. S. H.

Ze seriálu M. A. S. H. Zdroj: Archív

Ze seriálu M. A. S. H.
Ze seriálu M. A. S. H.
Ze seriálu M. A. S. H.
Ze seriálu M. A. S. H.
Ze seriálu M. A. S. H.
11
Fotogalerie

10 věcí, které je dobré vědět o legendárním seriálu M.A.S.H.

Spojené státy americké vedly od 25. června 1950 do 27. července 1953 válku proti Severní Koreji. Aby bylo dobře postaráno o raněné, poslala vláda USA do předních linií mobilní armádní chirurgickou nemocnici (MASH). V táboře č. 4077 se její členové s nekonečně dlouhou válkou vyrovnávají po svém – humorem. Sledujeme příběhy doktorů, sestřiček i jejich pacientů, účastníků nesmyslné války, která nemá vítězů, zato mnoho poražených.

Chirurg „Hawkeye“ a jeho parta z polní nemocnice jsou nesmírně šikovní, ale až na výjimky nemají ani špetku pochopení pro armádní regule a předpisy. Zachraňují životy, bojují se zbytečnou vojenskou mašinérií a snaží se najít humor všude, kde se dá. I když kolem nich dál zuří nelítostná a nesmyslná válka.

Televizní seriál M.A.S.H. vznikl v roce 1972 na základě stejnojmenného filmu. Komediální drama z roku 1970 režíroval Robert Altman a bylo oceněno Oscarem za nejlepší scénář. Film vznikl na motivy románu M.A.S.H. spisovatele Richarda Hookera, který při psaní využil vlastních zážitků chirurga polní nemocnice z korejské války.

Seriál v současnosti vysílá každý den v 8.15 ráno televize Prima a určitě stojí za to si připomenout některé zajímavosti, díky kterým je M.A.S.H. již více než čtyři desítky let jedním z nejpopulárnějších televizních pořadů.

1. Pilotní film, jehož výroba přišla na 250 tisíc dolarů, byl jako úvod k seriálu vysílán v září roku 1972. Časopis Time jej označil za jedno z největších zklamání televizní sezóny 1972–73. Přesto se točilo dál. Nejprve bylo natočeno třináct epizod, pak devět dalších. Na konci dalšího roku si CBS vyžádala ještě dvě epizody a bylo jasné, že seriál bude pokračovat.

2. M.A.S.H. se původně vysílal v hlavním čase v době, kdy Spojené státy americké vedly války ve Vietnamu. Tvůrci si proto museli neustále hlídat, aby válku komentovali bez přílišné kritiky. Seriál přesto často zpochybňuje a zesměšňuje roli Ameriky ve studené válce.

3. V seriálu se postupně objevilo tak velké množství hlavních i vedlejších postav, že scénáristé měli potíže vymýšlet stále další nová jména. Proto hledali inspiraci jinde: například postavy, které se objevují v sedmé řadě seriálu, jsou pojmenované podle soupisky hráčů baseballového týmu Los Angeles Dodgers ze sezóny roku 1978.

4. V seriálu se postupně objevily desítky známých herců a hereček v hostujících rolích. Mezi nejznámější patří Laurence Fishburne (Matrix), Ron Howard, který je zároveň úspěšným oscarovým režisérem a natočil filmy Apollo 13, Čistá mysl nebo Solo: Star Wars Story, Xander Berkley (Živí mrtví), Edward Hermann (Gilmorova děvčata), Shelley Long (Na zdraví), Leslie Nielsen (Bláznivá střela), Patrick Swayze (Hříšný tanec), Jeffrey Tambor (Dexter) nebo George Wendt (Na zdraví).

5. Gary Burghoff, který si v seriálu zahrál Radara O'Reillyho, se objevil ve stejné roli už v původním filmu MASH z roku 1970.

6. M.A.S.H. začal primárně jako komediální seriál s občasnými dramatickými podtóny. Ale v průběhu let se postupně úmyslně změnil spíš na dramatický seriál s komediálními podtóny. Změnu prosazovala mimo jiné i hlavní hvězda seriálu Alan Alda a je dobře rozpoznatelná od šesté řady.

7. V původním znění je v seriálu po každém vtipu k slyšení divácký smích – typický pro americké sitkomy. Výjimkou jsou scény z operačního sálu. V české a mnohých dalších zahraničních verzích „umělý smích“ chybí. Producenti Larry Gelbart a Gene Reynolds, kteří dostali M.A.S.H. na obrazovky, se dodnes zlobí na představitele televizní stanice za to, že jim neustoupili a smích nevynechali.

8. Některé epizody mají neobvyklý až experimentální charakter. Jedenáctá epizoda sedmé řady se kupříkladu celá odehrává z pohledu vojáka se zraněným hrdlem.

9. Dva z herců – Alan Alda a Jamie Farr během 50. let skutečně sloužili v Koreji. Jamie Farr nosí v seriálu vlastní vojenské „psí známky“ z té doby.

10. Úplně poslední epizoda byla odvysílána jako dvouhodinový televizní film M.A.S.H.: Nashledanou, sbohem a amen. Film se stal nejsledovanějším pořadem v dějinách americké televize. Dívalo se na něho rekordních 125 miliónů diváků.