Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Ondřej Szollos

Alexander Bellu: Znásilnění a výhružky smrtí aneb Moje zkušenosti s Klinikou

Praha sobě, Zelení, Piráti a jiné strany tvrdí, že se přehání problém se squattery a že vlastně o nic nejde a je to jen předvolební populismus. To je samozřejmě nesmysl a lze to krásně demonstrovat situací u nás v Praze 3.

Už od prosince 2014 bojuji s levicovými aktivisty, kteří nelegálně obsadili bývalou plicní kliniku na území naší městské části. Nejdříve jsem to řešil z pozice místostarosty, poslední 4 měsíce z pozice starosty. Občas mi to připadá jako boj s větrnými mlýny. Naše městská část nemá žádnou skutečnou pravomoc, ale přitom naši občané logicky očekávají, že to vyřeším.

Zpočátku jsem se s aktivisty snažil dohodnout, ale bohužel to nešlo, nedokázali ze svého středu vygenerovat jednoho člověka k vyjednávání, a navíc mluvili úplně scestně. Pak mi přišly i anonymní pohrůžky smrtí, tak jsem musel v celé věci přitvrdit. Nejdříve jsem tlačil na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a pak na nového majitele, Správu železniční a dopravní cesty. Ta se od roku 2016 o vyklizení nelegálně obsazeného objektu soudí. Dnes je celá kauza u odvolacího soudu.

Nedávno do celé věci ještě vstoupil aktivista Jiří Feryna (který si nechává říkat Marie, protože se považuje za ženu), který dle spolků SdruŽeny a Prázdné trůny znásilnil jednu obyvatelku kliniky. Podal jsem proto na něj trestní oznámení na policii. Znásilnění je jeden z nejhorších a nejodpornějších zločinů, kterého se jeden člověk na druhém může dopustit, a je proto potřeba jej nekompromisně trestat.

Nejvíce mě překvapilo, že se různá aktivistická genderová hnutí, která se předtím mediálně ztotožňovala s vlnou #meetoo, poté snažila celou kauzu bagatelizovat. Bohužel byla nedávno celá záležitost smetena ze stolu. Zřejmě proto, že se policie obávala mediálního tlaku.

Celá kauza kolem kliniky na mě působí dojmem, že právní stát platí jen pro někoho. Kdyby objekt obsadili nějací pravicoví extremisté, jistě by už dávno byli za mřížemi a objekt byl vyklizen, když ho ale obsadí levicoví extremisté, mající podporu některých médií a politiků, tak se celá záležitost táhne roky. A to by se rozhodně dít nemělo!

Svým voličům mohu slíbit jen to, že budu dále usilovně bojovat za vyklizení Kliniky, a věřím, že k tomu i díky mému politickém tlaku co nejdříve dojde.

Autor je starostou Prahy 3 a zastupitelem hl. m. Prahy