Francouzský prezident Emmanuel Macron se fotil na Svatém Martinu

Francouzský prezident Emmanuel Macron se fotil na Svatém Martinu Zdroj: Profimedia

Když vidí Macron nahého černocha, celý se rozzáří. Francouzský komik zesměšnil prezidenta

Emmanuel Macron navštívil francouzskou část ostrova Svatý Martin rok potom, co se přes něj přehnal ničivý hurikán Irma. Výjezdem ale zřejmě nedosáhl toho, čeho si přál. Internetem kolují jeho fotografie s do půl těla nahými černochy, ale hlavně video francouzského komika Fabrice Ebouého, který prezidenta a zároveň svého bývalého spolužáka řádně zesměšnil.

Černošský herec a humorista Eboué sdílel video zesměšňující Macrona na svém Twitteru toto pondělí. „Zveřejňuji toto krátké video, abych vám řekl, že náš prezident má skutečný problém. Jakmile vidí černocha, rozzáří se. Pokud je ten černoch do půl těla nahý,“ komentuje Eboué.

Podle herce se prezident netajil svou posedlostí polonahými černošskými těly už na finále Mistrovství světa ve fotbale. „Byl v šatně s černými hráči bez triček a radostí začal tancovat ndombolo (africký tanec původem z Konga). Máme opravdu problém,“ říká komik do kamery.

Na Svatém Martinu řekl černému mladíkovi: „Ty jsi ale svalnatý, mohl bys stavět domy“. „Co to má znamenat, pane prezidente? Moc jste sledoval Case Départ (francouzská komedie, ve které hrál sám Eboué) nebo co?“

Nech mě, Emmanueli

Herec pak připomíná, že chodil s hlavou státu do jedné školy. Historka, kterou vypráví, je smyšlená, ale rozhodně vtipná. „Vzpomínám si, jak jsme byli po tělocviku v šatnách. Jakmile jsem byl bez trička, celý se rozzářil a přišel ke mně. Já mu řekl: Nech mě Emmanueli, běž si za učitelem Francouzštiny,“ utahuje si Eboué s prezidenta.

Podle humoristy se však dá Macronova „problému“ dobře využít. „Pro nás černé je to velká výhoda. Mohli bychom založit hnutí En marche (neboli vpřed, zároveň je to název Macronovy politické strany). Když budete po prezidentovi něco chtít, třeba byt, anebo práci, a jste černí, jděte ho poprosit bez trička. Rozzáří se, a je vyhráno!“ Byli tady sansculoti (označení pro chudé za Velké francouzské revoluce, znamená „bez kalhot“), teď tady budou „beztričkoti“.