Nemocenská už od prvního dne?

Nemocenská už od prvního dne? Zdroj: Profimedia.cz

Nemocenská: Proč by kvůli pár darebákům měla trpět většina populace?

Normální je nekrást, nepodvádět a nelhat. Na tom se shodne většina normálních lidí. Možná někoho překvapím, ale za takovou slušnou majoritu pokládám přibližně devadesát procent naší dnešní populace. Rozhodně ne naopak. Pravda, těch přibližně deset procent vykutálenců vyrábí plus mínus devadesát procent problémů.

Je dobře, že ji tak začíná vnímat i náš zákonodárce.

Ale pěkně popořadě.

Morální hazard, nebo moudré rozhodnutí?

In medias res: Velice vítám, že od 1. července 2019 se zase opět začnou proplácet první tři dny nemoci.

Pro vyšší informační komplexnost dodejme, že zmíněná náhrada bude ve výši šedesáti procent denního vyměřovacího základu. Tedy žádných sto procent, jak se také možno dočíst ve „všemoudrých“ diskuzích na sociálních sítích. Takže motivace nezůstávat doma s každou prkotinou přece jen zůstane částečně zachována, ne že ne.

Ještě připomeňme, že našim zaměstnavatelům se o 0,2procentního bodu sníží odvody. Na první pohled se to může zdát málo, ale ono to v součtu činí okolo tři a půl miliardy korun ročně.

Šiřitelé viróz

Jak jsem již naznačil výše, zmíněné vládní rozhodnutí pokládám v zásadě za rozumné. Proč trestat všechny zaměstnance kvůli pár vykukům a darmožroutům zneužívajícím nemocenské dávky a potažmo sociální systém jako takový?

Šedesátiprocentní proplácení prvních tří dnů nemoci má jasný pozitivní efekt. Je neveselým faktem, že mnoho lidí z nižších a středních vrstev, ostatně Homer Simpson by asi zafilozofoval – týká se to i nás příslušníků vyšší nižší střední třídy – častokrát přechází z finančních důvodů svá onemocnění.

To není správné! Ničíme si tím jednak vlastní zdraví, zejména pakliže si takto počínáme dlouhodobě. A rovněž nakažený pracovník, který nechce chřipku či jinou virózu poctivě vyležet doma pod peřinou, zpravidla nakazí i ostatní spolupracovníky a spolupracovnice. Někde navíc i zákazníky či klienty. Kapitola sama o sobě je, kolik práce reálně taková nachlazená mátoha v práci vlastně udělá. No hlavně že po vzoru nejslavnějšího českého revizora Gustava Anděla (resp. Jaroslava Marvana) nikdy nechybí v zaměstnání.

Jak se nově počítá nemocenská? Kdy začíná přispívat stát? >>>

Všichni lékaři jsou podvodníci?

Za vydání neschopenky je primárně odpovědný k tomu příslušný lékař, ne pacient. Tudíž když stát říkal: nesmíte dostávat první tři dny žádné náhrady mzdy, protože se s tím švindluje, tak vlastně vyslovoval obvinění: nevěřím českým lékařům vydávajícím potvrzení o nemoci. Není to divné, že stát nedůvěřuje našim lékařům?

Pakliže někdo systém zneužívá, ať je bez pardonu sankcionován, ale pro pět ran do zákoníku práce, proč by kvůli němu měla trpět slušná většina zaměstnanců? Proto zmíněný krok ke zrušení třídenního finančního půstu přijímám pozitivně.

Howgh!

Autor je právník a publicista.