Pozor! Marihuana koupená na ulici může dnes být technické konopí napuštěné jedovatými syntetickými cannabinoidy!

Pozor! Marihuana koupená na ulici může dnes být technické konopí napuštěné jedovatými syntetickými cannabinoidy! Zdroj: flickr

Pozor na novou marihuanu neznámého původu! Může být otrávená a pro uživatele znamenat smrt

Není znám případ, kdy by marihuana „rovnou“ zabila člověka. Následkem řízení auta, vyklánění se z okna či rekreačního skákání z mostu pod vlivem THC se samozřejmě zabilo hodně lidí, ale že by si někdo dal pár panáků, jointa a umřel, není častým jevem. Teď se to snadno může stát. Je totiž poměrně pravděpodobné, že se tu brzy objeví konopí, které bude otrávené.

V České republice zemřeli už dva podnapilí lidé, u kterých byly zjištěny kromě alkoholu také nějaké nové syntetické, v továrně vyrobené cannabinoidy. U jednoho dokonce v pytlíku v kapse, nejen v krvi. To jsou látky, které se nevyskytují v přírodě, chemicky připomínají látky z marihuany, ale vymyslel a vyrobil je buď farmaceutický průmysl, nebo organizovaný zločin.

Ty vyráběné organizovaným zločinem, takzvané „designové drogy“, se dělají často v Číněba smysl jejich výroby je jednoduchý: Jsou nové, takže v řadě zemí, které mají ne úplně povedenou drogovou legislativu, ale je tam zakázaná marihuana, se dají nějaký čas prodávat legálně. Než je zakážou, což i v zemích s celkem pružnou a povedenou drogovou legislativou (mezi které díky úsilí řady adiktologických expertů a některých probuzených politiků patříme) trvá pár týdnů až měsíců, jde na těch jedech bez většího rizika vydělat pár (milionů) korun. To, že syntetické cannabinoidy občas někoho zabijí, organizovaný zločin opravdu netrápí.

Jsem paranoidní blázen

A navíc jsem viděl pár lidí, kteří prodávali syntetické drogy. Takže jsem si shrnul fakta a osypal se. Pojďme bod po bodu. V zemi je lahev syntetických cannabinoidů, které v kombinaci s alkoholem zabíjejí. Tyto látky bývají tekuté a k následné konzumaci se jimi napouští rostlinná drť.

Když před pár lety – před jejich zákazem – prodávaly nějaké takové svinstvo tehdy ještě legální obchody se syntetickými drogami, prodávali je ti gentlemani napuštěné do rozdrcených chryzantém. Ovšem že už na nějakou rostlinnou drť, co měla být „něco jako hulení“, někdo umřel. To už všichni vědí. A tak se dnes neznámá rostlinná drť blbě prodává. Proto majitel té lahve syntetických cannabinoidů dle mých zkušeností s podobnými jedinci nyní řeší zásadní problém: Jak to prodat?

A v tu chvíli jsem se opotil, protože je podzim. Jsem ale paranoidní blázen, nepiju pivo, nekoukám na fotbal a chovám šneky. Tak jsem zavolal doktoru Jiřímu Preslovi, ten řekl, že bych to měl určitě napsat, ale pozor! On je spoluzakladatelem Drop In a prokazatelně už dlouhá desetiletí léčí feťáky. A pro voliče Miloše Zemana je samozřejmé, že je léčí proto, že je taky feťák, a tudíž také paranoidní blázen. A tak jsem zavolal ještě doktoru Ivanu Doudovi. Ten sice léčí feťáky ještě déle než Jiří Presl (je starší), je taky spoluzakladatelem Drop In, ale je tak zasloužilý, slavný a byl tolikrát v televizi, že si ho nedovolí označit za paranoidního blázna ani volič Tomia Okamury. A i doktor Douda mne vyzval, ať to napíšu, a to nejpozději ihned.

Dozrává technické konopí,

kterého se pěstují lány. A grázl má láhev se syntetickým cannabinoidem. Je otázkou času, než jej napadne, že si natrhá palice technického konopí (kdekoliv a kdykoliv), usuší je, napustí těmi syntetickými cannabinoidy a pustí do prodeje.

A na jeho zboží nebude jinak než náročným chemickým rozborem prakticky možné poznat, že to není marihuana, ale technické konopí otrávené psychoaktivním syntetickým jedem. Pro uživatele marihuany je v takové situaci jediné rozumné chování: Absolutně, nikdy a za žádných okolností nepožít marihuanu z neznámého zdroje. Alespoň rok, ale spíš tři. Ani práska. Konec varování ministerstva fetovnictví.