Video placeholde

Volby do Senátu: Praha 8 poprvé nebude mít senátorku. Favority jsou kandidáti ODS, Pirátů i TOP 09 a STAN

Ve volebním obvodu číslo 23 letos skončí senátorka za ODS Daniela Filipiová, kterou v barvách pravicové strany jako kandidát vystřídal právník Milan Golas. Kandidátů je dlouhá řada, nejvíc v republice: Hayato Okamura (KDU-ČSL), Marta Chovancová (SSPD-SP), Hana Dolejší (za Patrioti ČR), Josef Nosek (Pro Prahu), Vladislav Kopal (KSČM), Jiří Doubek (Národ sobě), Jiří Witzany (SNK ED), Vladimíra Vítová (Aliance národních sil), Michal Malý (Svobodní), Jiří Haramul (za ANO), Lukáš Wagenknecht (za Piráty), Petr Hannig (Rozumní), Pavel Dungl (za TOP 09 + STAN), Roman Petrus (ČSSD) a Luděk Kula (SPD).

Volební obvod číslo 23 nese jméno Praha 8. Celý se nachází na území hlavního města a právě městská část Praha 8 tvoří jeho největší součást, když v ní žije téměř 80 % všech voličů. Kromě městské části Praha 8 do obvodu patří také menší městské části Praha-Březiněves, Praha-Ďáblice, Praha-Dolní Chabry, Praha-Čakovice a od změny hranic volebních obvodů v roce 2010 také městská část Praha 18, což je čtvrť Letňany.

Tento senátní obvod má historicky hned dvě výjimečné charakteristiky. Patří mezi pouhé čtyři obvody ze všech 81, které nikdy nezměnily stranickou „barvu.“ Praha 8 byla totiž v Senátu dosud vždy modrá, protože zde pokaždé senátní volby vyhrál kandidát ODS, respektive kandidátka. Praha 8 je totiž vůbec jediným senátním obvodem, kde zatím vždy byla senátorkou žena.

ODS zatím pokaždé

Při ustavujících senátních volbách v roce 1996 zde zastupitelka městské části Praha 8 a přírodovědkyně Alena Palečková v dresu ODS porazila sociálního demokrata a dnešního zástupce veřejného ochránce práv Stanislava Křečka. Palečková mandát obhájila i po čtyřech letech, kdy jí v roce 2000 byla v druhém kole soupeřkou nominantka lidovců v rámci Čtyřkoalice Jana Voňková.

Do třetice křeslo senátorky za Prahu 8 obhájila Alena Palečková i ve volbách v roce 2006, kdy se v druhém kole úspěšně střetla s nezávislým kandidátem, ale původně politikem pražské Unie svobody Michaelem Hvížďalou a byla díky tomu tehdy nejdéle sloužící ženou českého Senátu. Po šestnácti letech se ovšem před dalšími volbami Alena Palečková, která dokonce po určitou dobu vykonávala funkci místopředsedkyně Senátu, rozhodla již nekandidovat a horní komoru parlamentu opustit.

Pro volby v roce 2012 si občanští demokraté na „osmičce“ překvapivě vybrali do té doby senátorku za obvod Praha 2 Danielu Filipiovou. Bývalá ministryně zdravotnictví se utkala ve druhém kole s komunistickým poslancem Jiřím Dolejšem a uhájila obvod číslo 23 jako nedobytnou pevnost ODS.

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů?

Silná čtyřka: Advokát, starosta, lékař, exnáměstek a Okamura

Pro letošní volby je jisté, že obvod bude mít nového senátora, protože Daniela Filipiová mandát již neobhajuje. Zdejší občanští demokraté totiž dali v primárkách přednost právníkovi z Dolních Chaber Milanu Golasovi. Ten se pokusí obvod pro stranu udržet, naopak se mu jistě nepovede pokračovat v další tradici, kterým bylo obsazení zdejšího senátorského křesla ženou. Vlastně platí, že žádná žena pro letošek nepatří v obvodě mezi papírové kandidáty, a to snad ani na postup do druhého kola.

Ve sněmovních volbách v Praze 8 nejvíce hlasů získalo hnutí ANO. To do voleb vyslalo nestranického starostu menší městské části Praha-Březiněves Jiřího Haramula. Mezi papírové favority pak bude patřit také společný kandidát TOP 09 a hnutí STAN, nestranický profesor a přednosta ortopedie v nemocnici Na Bulovce Pavel Dungl, který je známý jako muž, který operoval všechny tři dosavadní české prezidenty.

Do čtveřice hlavních papírových favoritů může patřit ještě nestranický kandidát Pirátů a bývalý náměstek ministra financí Andreje Babiše, ale jeho pozdější kritik Lukáš Wagenknecht. Kandidát Pirátů dosáhl teprve nyní v září věkové hranice 40 let a je vůbec nejmladším kandidátem v letošních senátních volbách. Zajímavé je i to, že má jako jeden ze dvou kandidátů v tomto obvodě bydliště mimo Prahu – v Pardubicích.

O podporu Pirátů se ucházel také muž, díky kterému by se nový místní senátor mohl jmenovat Okamura. Nejde ovšem o předsedu hnutí SPD, ale o jeho bratra. Hayato Okamura nakonec kandiduje pouze za lidovce, jichž je členem, a podporují ho rovněž zelení. Komunisté nominovali zastupitele z Prahy 8 a předsedu tamního kontrolního výboru Vladislava Kopala, zatímco za Okamurovo hnutí SPD jde do hry další z letos kandidujících generálů ve výslužbě, bývalý šéf Vězeňské služby ČR Luděk Kula. Kandidáty z řad sněmovních stran potom doplňuje starosta městské části Roman Petrus, který by měl být z titulu své funkce také jedním z horkých favoritů, ale vzhledem k tomu, že kandiduje za ČSSD, která v Praze prochází složitým obdobím, nejsou asi jeho šance úplně nejvyšší.

Bitka na krajní pravici

Druhou polovinu kandidátů zde tvoří nominanti menších neparlamentních stran. Svobodní, kteří kandidují do zastupitelstva Prahy 8 na kandidátce občanských demokratů, mají pro senátní volby vlastního kandidáta – bývalého federálního poslance z 90. let Michala Malého (mimochodem i on kandiduje na společné listině s ODS do zastupitelstva Prahy 8).

Praha 8 také patří mezi obvody, kde kandiduje bývalý neúspěšný prezidentský kandidát, i když se o tom tolik nemluví. O hlasy se tu totiž uchází nejslabší účastník lednové prezidentské volby, hudebník a lídr uskupení Rozumní Petr Hannig. Je jedním z několika kandidátů malých nacionálně orientovaných stran, kteří se mezi sebou v obvodě utkají. Za Alianci národních sil kandiduje její předsedkyně a bývalá členka ČSSD Vladimíra Vítová, která se dříve jmenovala Al-Malikiová a jejíž už zemřelý manžel byl příbuzným bývalého iráckého premiéra. Její strana vznikla přejmenováním hnutí Občané 2011 a prosazuje například vystoupení z EU nebo NATO. Strana státu přímé demokracie – Strana práce (není to Okamurova SPD) nominovala právničku Martu Chovancovou, která ale také není členkou této strany.

Málo známé uskupení Národ Sobě do voleb vyslalo podnikatele Jiřího Doubka. Bývalý starosta Prahy 8 za ODS Josef Nosek nyní kandiduje jako nestraník v barvách hnutí Pro Prahu, které před minulými komunálními volbami vzniklo kolem pražského developera Radima Passera. Umělecká vedoucí na „osmičce“ známého folklorního souboru Valášek Hana Dolejší bude opět jako nestraník kandidovat za Patrioty ČR, kteří se vyvinuli z místního lokálního hnutí, ale později se přetvořili v celostátní stranu.

Koalice menších stran Sdružení nezávislých kandidátů-Evropští demokraté a „evropani“ bude ve volbách zastoupena vysokoškolským učitelem a bývalým pražským zastupitelem Jiřím Witzanym.