Video placeholde

Volby do Senátu: Mírným favoritem bude v Litoměřicích Chlupáč z ODS. Kandidují i exministři Rath a Dobeš

Volební obvod číslo 29 měl dosud senátora z ČSSD, lékaře Hassana Meziana. Ten ale letos mandát neobhajuje, přičemž strana nepostavila žádného kandidáta. Kandidují Jan Vondrouš (NE-VOLIM.CZ), Josef Šenfeld (KSČM), David Rath (za Českou suverenitu), Miroslav Jiránek (za PRO Zdraví), Ladislav Chlupáč (ODS), František Novotný (SPD), Libor Uhlík (za Senátor 21), Josef Dobeš (nezávislý) a Ondřej Štěrba (ANO).

Litoměřický senátní obvod se vyplatí sledovat během dne, kdy se budou sčítat výsledky. Zatím vždy zde totiž v senátních volbách vyhrál kandidát strany, která v dílčích senátních volbách vyhrála celostátně. To ale samozřejmě zároveň znamená, že se zde zatím pokaždé senátor ve volbách vyměnil. Tato tradice navíc zůstane zachována, protože současný senátor letos mandát už neobhajuje.

Prvním zdejším senátorem se v roce 1996 stal náměstek ministra zemědělství za ODS Karel Burda, který pocházel z Tuchlovic v „kladenské“ části obvodu a ve druhém kole porazil celebritu – komunistickou kandidátku, „ženu za pultem“, herečku Jiřinu Švorcovou. Po čtyřech letech Burda mandát obhajoval, ale nedostal se ani do druhého kola. Tehdy celostátně volby vyhrála Čtyřkoalice a její kandidát navržený lidovci – evangelický farář a bývalý chartista Zdeněk Bárta ve druhém kole přetlačil dalšího kandidáta za komunisty.

Po dalších šesti letech se scénář zopakoval. Senátor Bárta sice mandát obhajoval, ale skončil už v prvním kole až jako pátý. Novým senátorem se stal tehdy čerstvý ministr zahraničí v první Topolánkově vládě, kandidát ODS žijící v Praze Alexandr Vondra, když porazil v druhém kole poslance ČSSD a starostu Podsedlic Roberta Kopeckého.

Prokletí obvodu pro úřadující senátory zafungovalo na Litoměřicku i ve volbách 2012. Stávající senátor Vondra opět mandát obhajoval, ale nedostal se ani do druhého kola, což se stalo již třetímu senátorovi v řadě. Ve druhém kole tentokrát v ryze levicovém souboji vyhrál kandidát sociální demokracie, lékař syrského původu žijící v Litoměřicích Hassan Mezian nad nominantem komunistů.

Bez sociálního demokrata

Senátor Mezian letos na Litoměřicku vlastně zlomil místní tradici, kdy zatím každý senátor v následujících volbách pohořel. Udělal to ovšem zvláštním způsobem: vůbec nekandiduje. To ale paradoxně vyvolalo situaci, kdy místní sociální demokracie coby obhájce senátorského křesla vůbec nestaví vlastního kandidáta.

Z vazby do Senátu

Kandidát historicky spojovaný se sociální demokracií zde ovšem přesto ve volebním klání bude. Rozhodl se zde totiž kandidovat David Rath – za korupci souzený bývalý středočeský hejtman a exministr zdravotnictví (oboje za sociální demokraty). Ptáte-li se, jaký má Rath k Litoměřicku vztah, dozvíte se jeho verzi: „seděl“ zde ve vazbě. Na druhou stranu ovšem platí, že menší část obvodu (Slánsko a Velvarsko) patří do Středočeského kraje, kde byl Rath hejtmanem, než ho policie zadržela a obvinila z korupce.

Rath do Senátu kandiduje za stranu Česká suverenita (bývalá Suverenita-Blok Jany Bobošíkové). Zajímavostí je i fakt, že Rath zároveň kandiduje v komunálních volbách na starostu středočeské Hostivice, kde žije, ale která leží poněkud daleko od tohoto senátního obvodu. Na své komunální kandidátce má kromě své ženy i třeba bývalého ministra školství Marcela Chládka.

Gastroenterolog

Rath i kvůli souběžné komunální kandidatuře nepatří k favoritům volby, která by mu teoreticky mohla přinést šestiletý odklad jeho případného odsouzení. Naopak silnou pozici může mít kandidát hnutí ANO – litoměřický gastroenterolog Ondřej Štěrba, protože babišovci na Litoměřicku loni ve sněmovních volbách získali trojnásobek hlasů oproti v pořadí druhé ODS. Ta však do voleb vysílá silného kandidáta v osobě starosty Ladislava Chlupáče, který už v čele Litoměřic stojí 16 let.

Svého kandidáta zde navíc staví už jen dvě další sněmovní strany. Komunisté vybrali zemědělského inženýra a bývalého poslance Josefa Šenfelda z Hoštky na Litoměřicku a Okamurovo hnutí SPD litoměřického stavebního technika a jednatele společnosti Františka Novotného.

Další tři kandidáti pochází z malých mimoparlamentních stran. Hnutí Pro sport a zdraví bude zastupovat litoměřický kardiolog Miroslav Jiránek. Za nové hnutí pražského senátora Václava Lásky Senátor 21 půjde do voleb podnikatel, pořadatel jarmarků v dvoutisícovém Úštěku, kde žije, a galerista Libor Uhlík. Původně měl kandidovat za nezávislé uskupení Severočeši a sbíral podpisy, nakonec se ale stal nominantem zmíněného hnutí Senátor 21.

Další exministr

V obvodě navíc kandiduje ještě jeden bývalý minstr. Jde o bývalého šéfa rezortu školství, mládeže a tělovýchovy v Nečasově vládě za Věci veřejné Josefa Dobeše, který se později pokoušel prorazit se stranou sportovců, ale nyní se tento občan Slaného uchází o hlasy jako nezávislý kandidát.

Svého kandidáta bude mít i hnutí NE-VOLIM.CZ, které navrhlo vlastního předsedu, lektora jazyků a podnikatele Jana Vondrouše z Bohušovic nad Ohří. Ten má za sebou barvitou politickou cestu, kdy už byl manažerem České strany národně sociální, asistentem europoslance Jozefa Zielence za SNK ED, členem Strany zelených, spoluzakladatelem Demokratické strany zelených, členem Paroubkova uskupení Lev 21 – Národní socialisti a od července je předsedou vlastního hnutí NE-VOLIM.CZ.