Zabelov Group (Jan Šikl a Roman Zabelov)

Zabelov Group (Jan Šikl a Roman Zabelov) Zdroj: Archív Zabelov Group

Zabelov Group je hudební duo Běloruského akordeonisty Romana Zabelova a českého bubeníka Jana Šikla
Hudba Zabelov Group žánrově balancuje na pomezí ambientu, soudobého jazzu, minimalismu, groovu a lámaných beatů
V přehledu hudebních kritiků za rok 2014 byly Zabelov Group označeni za jeden z objevů alternativní scény, o čemž mohli české publikum už několikrát přesvědčovat jako předkapela skotských Hidden Orchestra.
Kromě koncertní tvorby doprovází Zabelov Group i scénické projekty, či ve spolupráci s Orchestrem Berg zkoumají přesahy soudobé vážné hudby.
4
Fotogalerie

Zabelov Group: Jasný záblesk na scéně alternativní hudby

Skupinu Zabelov Group jste ještě možná nezaregistrovali, ale nenechte se zmást. Tvoří ji velmi zkušení a nadaní hudebníci, kteří vás strhnou svou procítěnou a energickou hrou. Pohybují se na pomezí moderního jazzu, ambientu, scénické hudby, lámaných beatů i improvizace, ale přitom hrají své vlastní kompozice.

Duo tvoří dva bývalí studenti HAMU, běloruský zpěvák a hráč na harmoniku Roman Zabelov, a perkusionista, bubeník a hráč na elektroniku Jan Šikl. Kromě koncertní tvorby doprovází Zabelov Group i scénické projekty. S divadlem Tineola například vytvořili mezinárodní představení Někam jinam. Ve spolupráci s Orchestrem Berg zase zkoumají přesahy soudobé vážné hudby.

Velkou pozornost pak na sebe upoutali jako předkapela skotských Hidden Orchestra. Hudební kritici je za to v roce 2014 označili za jeden z objevů alternativní scény. Nyní se jejich hudba konečně dostane i na CD. Album What Do You Believe In vychází 5. října.

Na otázky do naší malé ankety odpovídal Roman Zabelov:

1. Co vás na hudbě přitahuje?

Pro mě je hudba jakousi jednou velmi malou součástkou našeho existování. Je součástí všeho a zároveň i mě. Poslechněte! Slyšíte…? Je tady všude, je něco jako „vnitřní svět“. Je silná, čistá a pro každého je svoje, cítím v ní velkou svobodu a upřímnost, a to vše mě na ní přitahuje.

2. Máte nějakou vizi, za kterou směřujete, nebo necháváte hudbu ze sebe jen volně plynout?

Moje vize je žít upřímně a v souladu se sebou. A je jedno, jestli dělám hudbu, nebo pracuju na zahradě. Tím chci říct, že moje hudba není nic nového, ona už tady všude je a já ji prostě jen tak po svém tvaruji, v rámci nějakých svých estetických norem.

3. Co vás poslední dobou nejvíce zaujalo?

Upřímně nevím, co z toho, co mě zaujalo, mě zaujalo nejvíc. Vím ale jistě, že je toho opravdu hodně. Teď například před chvílí mě hodně zaujaly bublinky vody na pozadí žhavého slunce, které vyskakovaly z hrnku a letěly poté, co jsem do něj hodil šumivou tabletu. Obecně mě vždy hodně zaujme projev laskavosti, v takových momentech cítím radost. Myslím, že zaujetí mě doprovází skoro každý den a pokaždé je to silné.