Donald Trump - ilustrační snímek

Donald Trump - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Problémy s migranty? Postavte napříč Saharou zeď, radí Donald Trump Španělům

Americký prezident Donald Trump se podle španělského ministra zahraničí Josepa Borrella nechal slyšet, že problém velkého počtu migrantů přicházejících do Evropy by spolehlivě vyřešila zeď postavená napříč africkou Saharou. Že se africká poušť nenachází na španělském území? Že je podobný projekt finančně nerealizovatelný? No a co.

Španělsko v posledních měsících čelí největšímu náporu migrantů ze všech jihoevropských zemích. Jeho hranici od začátku roku překročilo 33 600 migrantů, na 1 700 se jich ve Středozemním moři při pokusu překonat jej utopilo.

Do Itálie za stejnou dobu doputovalo 18 475 migrantů, do Řecka 16 142. Sociálně demokratická vláda Pedra Sanchéze v červnu také přijala záchrannou loď Aquaris s 630 migranty na palubě, kterou předtím Itálie i Malta odmítly.

Přílišnou otevřenost vládnoucí straně vyčítá pravicová opozice. Lidová strana trvá na tom, že dveře do Evropy nemohou být otevřené všem ekonomickým migrantům. Ministr zahraničí Josep Borrell naopak tvrdí, že několik desítek tisíc příchozích čtyřicetimiliónový národ nemá šanci poznat.

Trumpovy komentáře ohledně stavby zdi na Sahaře pronikly do španělských médií tento týden.Prezident je měl pronést během státní návštěvy krále Filipa a královny Letizie ve Spojených státech, která se uskutečnila v červnu, a na níž královský pár doprovázel Borrell.

Poznámku španělských diplomatů o rozlehlosti Sahary, prezident údajně briskně smetl ze stolu slovy: „Hranice se Saharou nemůže být delší než naše hranice s Mexikem.“ Mexická hranice má asi 2000 mil, Sahara 3000.

Na ostré antiimigrační rétorice namířené proti Mexičanům postavil Trump v roce 2016 svoji prezidentskou kampaň. Letos čelil kritice napříč politickým spektrem kvůli kontroverzní praktice rozdělování rodin, které ilegálně překročily hranice.

Kromě podcenění rozlohy Sahary prezident také opomenul, že se poušť nenachází na území španělského státu. Na území Afriky Španělsko drží pouze dvě malé enklávy – Ceutu a Mellilu.