Video placeholde
EuroposlanecPetr Ježek byl hostem pořadu Prostor X
Prostor X: Europoslanec Petr Ježek v rozhovoru s Čestmírem Strakatým
Prostor X: Europoslanec Petr Ježek v rozhovoru s Čestmírem Strakatým
Prostor X: Europoslanec Petr Ježek v rozhovoru s Čestmírem Strakatým
Prostor X: Europoslanec Petr Ježek v rozhovoru s Čestmírem Strakatým
5
Fotogalerie

Vyhrožují mi. Česko pod Babišem je na tom ještě hůř, než před ním, řídí ho PR tým, tvrdí Petr Ježek

Padouch, nebo hrdina? Europoslanec Petr Ježek, který se rozešel s hnutím ANO, se necítí jako zrádce, za kterého ho po hlasování proti Maďarsku označil Andrej Babiš. Podobná slova podle něj posilují vyhrocenou atmosféru v Česku. Říká, že mu chodí výhružky. Česko přitom vidí na stejné cestě, kterou teď směřují Maďarsko a Polsko. Tam už se podle něj omezuje demokracie, Česko prý ale není daleko.

I v Česku Ježek vidí silného vůdce, který nehledá racionální řešení. Situace v zemi je teď podle něj ještě horší než před Babišovým nástupem. Šéf hnutí ANO přitom prý na začátku jejich spolupráce mluvil výrazně jinak, než jak se teď chová. Ježek dodává, že Česko řídí jeho PR tým.

Argument, že v Maďarsku je legitimně zvolená vláda s podporou lidí, Ježek odmítá. Z viníka prý dělá oběť. To, že je někdo demokraticky zvolený, ještě podle něj neznamená, že se bude chovat demokraticky. Tvrdí přitom, že Maďaři a Poláci si můžou vybrat autokritický styl vládnutí, pak by ale nemohli být součástí Evropské unie. Ta se teď podle něj snaží tomuto kroku předejít.

Krok Evropského parlamentu podle Ježka není potrestání Maďarska a nejde ani o „pomstu“ za jeho přístup k migraci. Europoslanec ale říká, že Maďarsko svým tvrdým postojem migraci nezastavilo, o to se prý postarala třeba dohoda s Tureckem. Nejnovější čísla navíc prý dokazují, že teď je migrace na úrovni před krizí a pod kontrolou. Přiznává ale, že do budoucna to bude obrovský problém.

Bojí se europoslanec Ježek vrátit do Česka? Proč vlastně začal s Andrejem Babišem spolupracovat? A jak přesně daleko je teď Česko od Maďarska a Polska v otázce rozkladu demokracie?

Další díly pořadu Prostor X můžete vidět zde >>>