Video placeholde
Prostor X: Kamil Fila v rozhovoru s Čestmírem Strakatým
Prostor X: Kamil Fila
Kamil Fila v rozhovoru s Čestmírem Strakatým
Prostor X: Kamil Fila v rozhovoru s Čestmírem Strakatým
4
Fotogalerie

Feminista Fila: Češi jsou jako islám, znásilnění vidí stejně, spousta si ani nemyslí, že i ženy jsou lidi

Co to znamená být feminista? Pro filmového kritika a publicistu Kamila Filu je to závazek, snaha vyhnout se nevhodnému chování a přestupkům. Doslova říká, že to je poslední stupeň humanismu a pochopení, že i ženy jsou lidi. Spousta Čechů to ale prý vidí jinak.

Jde třeba o to, že ženy nepovažují za hodné stejné diskuze a neustále je posílají do kuchyně a k dětem. Fila navíc zmiňuje výzkum, podle kterého 70 procent lidí věří, že žena si může za znásilnění sama. A tvrdí, že v tom jsme úplně stejní jako islám.

Konzervativní vyjadřování některých politiků a společenských elit přičítá na vrub jejich věku. Zažili prý už vzestup své síly, a když teď říkají, že svět upadá a ničí ho feministky, jde o kompenzaci jejich vlastního úpadku.

Podle Fily muži byli zvýhodňovaní tisíce let a je čas situaci vyrovnat. Je proto i pro kvóty. Přiznává přitom, že feminismus je často extrémní a jde příliš daleko. Sám prý vidí jako přijatelný ten, který se zaměřuje třeba na slaďování rodinného a osobního života žen. Hlavní problém je podle něj v ekonomické nejistotě.

Je tedy správné, že Hollywood čím dál víc prosazuje ženské hrdinky? Podle Fily je za tím jen byznys. Producenti prostě chtějí prodat filmy víc lidem. Český film je ale podle něj z velké časti šovinistický a machistický. Když se prý chlap chová jako hovado, je to bráno jako legrace.

Proč byli muži v komunistických filmech podpantofláci? Je posilovna k ženám férovější, než zbytek Česka? Co je vlastně pro muže a ženy přirozené? A jak se Kamil Fila dívá třeba na slova Jaroslava Kubery?

Další díly pořadu Prostor X můžete vidět zde >>>