Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: reprofoto/twitter

Částice ze znečištěného ovzduší se dostávají do placent matek. Vědci bijí na poplach

Vědci z Queen Mary University v Londýně přišli se závažným zjištěním. Nová studie potvrdila výskyt pevných částic v placentách pěti matek, které jsou nekuřačkami, a jediný způsob, jakým se do jejich těla mohly saze dostat, je tedy skrze znečištěné ovzduší. Působení těchto částic na plod má podle vědců závažné důsledky. Nejčastěji se hovoří o prudkém poklesu inteligence a celoživotních zdravotních obtížích různého druhu.

Do placenty skrze tělo matek částice putují z plic. Negativní vliv znečištěného ovzduší na prenatální vývoj dětí je pozorován dlouhodobě. Až do teď se ovšem nevědělo, jak přesně k újmě dochází.

Studie londýnských biologů nyní odhalila přítomnost pevných částic přímo v placentách, skrze které dítě čerpá z matčina těla kyslík a živiny. Doktorka Lisa Miyashita, která se na výzkumu podílela, potvrdila, že saze se s největší pravděpodobností dostávají do plodu tímto způsobem.

Předchozí studie prokázaly, že se znečištěným vzduchem, který matka v průběhu těhotenství dýchá, roste hrozba předčasného porodu, nízké porodní váhy i doživotního poškození zdraví dítěte.

Lékaři v souvislosti s touto problematikou hovoří o časované bombě. Rostoucí počet obyvatel žijících ve městech se zamořeným ovzduším bude situaci do budoucna pouze zhoršovat.

Těhotným ženám ve znečištěných městech se radí, aby se alespoň vyhýbaly silnicím s vysokým stupněm dopravy. Odfiltrovat škodlivé částice pomáhají také roušky a protismogové masky.

V Evropě patří mezi země s nejznečištěnějším vzduchem Makedonie, Bosna a Hercegovina a Polsko. V sousedním Polsku zemře ročně na onemocnění způsobená znečištěním ovzduší na 50 000 lidí. Nachází se zde třicet tři z padesáti oblastí a měst s nejhorším ovzduším v Evropě.

Výsledky výzkumu byly prezentovány na mezinárodním kongresu Evropské respirační společnosti. Prezidentka společnosti upozornila, že k poškození plodu může dojít i ve městech, jež evropské smogové normy splňují. Normy by se podle ní proto měly ještě zpřísnit.