Zázračné zbraně

Zázračné zbraně Zdroj: Archív

Zázračné zbraně nejlepší armády světa. Té izraelské

O Izraeli se sdělovací prostředky zmiňují velmi často. Pokud to není zrovna v souvislosti s přemístěním ambasád některých států z Tel Avivu do Jeruzaléma, pak jejich pozornost určitě přitahují incidenty s Palestinci, jež jsou na denním pořádku, či zásahy v občanskou válkou rozervané Sýrii.

Nakladatelství Knižní klub vydalo v edici Universum pozoruhodnou knihu ZÁZRAČNÉ ZBRANĚ s výmluvným podtitulem Jak se Izrael stal vyspělou vojenskou supervelmocí. Jejími autory jsou šéfredaktor deníku The Jerusalem Post a vysokoškolský pedagog Jaakov Katz a vojenský redaktor a analytik nejvýznamnější izraelské tiskové agentury Walla Amir Bochbot. Přeložila ji Gita Zbavitelová.

Nejlepší armáda světa

Fenomén Izraelské obranné síly (Cahal) bez jakékoli nadsázky nemá ve světě paralelu. Kdo se aspoň trochu zajímá o moderní historii Středního a Blízkého východu, ví, že Stát Izrael se hned po svém zrození před sedmdesáti lety stal terčem útoku mnohem početnějších arabských sousedů. Ví také, že je odrazil díky vydatné pomoci Československa, na niž v židovském státě nezapomněli ani v době, kdy jsme čile vyzbrojovali jeho nepřátele, a dodnes na ni s vděčností vzpomínají. Tehdy se však izraelská armáda rodila ze skromných poměrů. Jestliže se vypracovala na jednu z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší na světě, je neoddiskutovatelnou zásluhou židovského národa. Všechny kvality, jimiž se Židé vyznačují – mimo jiné vysoká inteligence, dostatek špičkových osobností v nejrůznějších vědních oborech a všestranné duševní schopnosti –, dal do služeb svých ozbrojených sil jako garanta vlastní nezávislosti a existence.

Uzi, Merkava a Kfir

Izrael neusnul na vavřínech po vyhraných válkách s Araby. Autoři nám dokládají, že do 21. století tato malá, osmimiliónová země vstupuje jako výrobce kvalitních bezpilotních letounů, radarů, satelitů, důmyslných systémů protiraketové obrany a prostředků dnes tolik diskutované kybernetické války. Izrael na sebe už v minulosti upoutal pozornost jako výrobce samopalu Uzi, tanku Merkava či letounu Kfir. Je rovněž známo, že v poměru k počtu obyvatel udržuje jednu z nejpočetnějších armád na zeměkouli, jež je po zuby vyzbrojena moderní technikou.

Vývoj chytrých zbraní

Izraelci však umějí hledět do budoucnosti. Vědí, že mohutné tankové bitvy, které vybojovali za jomkipurské války v říjnu 1973, se už pravděpodobně nebudou opakovat; alespoň ne v takovém rozsahu. Vzhledem k počtu obyvatel museli vždy sázet na kvalitu a činí tak i nyní. Přednost dávají vývoji chytrých zbraní a systémům majícím budoucnost. Pro spřátelený svět se v tomto ohledu stali vzorem. Jak toho dosáhli a jaké jsou geopolitické důsledky tohoto převratného vývoje, nám přibližuje autorská dvojice Katz a Bochbot.

Jelikož s Izraelem na poli obrany spolupracuje i Česká republika a židovský stát se zde těšil velkým sympatiím dávno před zhroucením východního bloku, například během šestidenní války v červnu 1967, stojí za to si Zázračné zbraně pozorně přečíst a inspirovat se jimi.