Video placeholde

Volby do Senátu v Českých Budějovicích budou bez ODS a ANO. Favoritem je obhajující Šesták

Do voleb jde na Českobudějovicku a Třeboňsku letos osm kandidátů. Uchazečů je tedy stejný počet jako před šesti lety. Kandidují: Ladislav Faktor (nezávislý kandidát), Blanka Jakubcová Sýkorová (Pro Zdraví), Lubomír Pána (SPD), Marie Paukejová (ČSNS), Miloslav Procházka (ČSSD), Richard Schötz (KSČM), Jiří Šesták (Hnutí občanů pro Budějovice, STAN), Štěpán Tampír (Svobodní).

Volební obvod číslo 14 se sídlem v Českých Budějovicích obsahuje východní část okresu České Budějovice včetně krajského města a západní část okresu Jindřichův Hradec, v níž se nachází 14 z celkem 54 obcí tohoto obvodu. Největším sídlem jindřichohradecké části obvodu je osmitisícová Třeboň. Dvě třetiny všech voličů v obvodě ale žijí v samotných Českých Budějovicích, což obvodu dává výrazně městskou charakteristiku.  

Pravicová bašta

Českobudějovicko vždy patřilo k největším pravicovým baštám a projevuje se to i ve volbách senátních. Až do posledních voleb se tento obvod také vyznačoval nadprůměrnou podporou pro ODS, která zde třikrát za sebou obsadila post senátora. Vděčila za to Jiřímu Pospíšilovi – bývalému náměstkovi ministra obrany a také bývalému federálnímu poslanci, který zde v historicky prvních novodobých senátních volbách porazil konkurenta ze sociální demokracie.

Následně se mu podařilo po čtyřech i deseti letech mandát opět vždy v druhém kole obhájit, když v obou případech ve „finálovém“ kole předstihl kandidáty lidovců – nejprve místního uznávaného lékaře Petra Petra a v roce 2006 i několikanásobného českobudějovického primátora z řad KDU-ČSL – Miroslava Tettera.

V roce 2012 se Jiří Pospíšil po 16 letech v Horní komoře rozhodl mandát neobhajovat. Po prvním kole se zdálo, že ODS svou dosavadní baštu obhájí, protože nejvíce hlasů dostal její místní nejpopulárnější politik – bývalý hejtman Jan Zahradník. I na něj ovšem dolehla v druhém kole tehdejší slabá pozice ODS, kvůli níž prohrál s bývalým ředitelem Jihočeského divadla a hercem Jiřím Šestákem. Vítězství Šestáka ovšem příliš nezměnilo pravicový charakter českobudějovického senátního obvodu, protože Šesták byl vedle hnutí STAN nominován také místním Hnutím občanů pro Budějovice, jehož základ původně tvořili bývalí členové ODS kolem primátora Juraje Thomy.

Senátní volby 2020: Podívejte se na přehledný seznam kandidátů>>>

Obhájce vs. Faktor

Jiří Šesták, který aktuálně dokonce vykonává funkci místopředsedy Senátu za senátorský klub STAN, bude letos svůj mandát obhajovat. Do voleb ho opět vyslalo spojenectví STAN a místního hnutí HOPB, ale bude mít i podporu TOP 09, lidovců či hnutí Senátor 21.

Kandidáta historicky poprvé nestaví ODS. Některé články sice mluví o její podpoře nezávislému kandidátovi Ladislavu Faktorovi, ale strana ho dosud nijak veřejně nepodpořila a místní známý podnikatel a hudebník, který byl mimo jiné členem kapely Pražský výběr či vybudoval zdejší regionální rádio Faktor, jde do voleb oficiálně bez podpory politických stran jako nezávislý kandidát, který sesbíral pro svou účast v senátních volbách potřebných tisíc občanských podpisů.

Faktor může být svým životním příběhem blízký zejména pravicovým voličům, což z něj vzhledem k tradiční síle pravice na Českobudějovicku činí bezpochyby silného kandidáta s ambicí probojovat se do druhého kola.

Bez ANO

Vývoj zdejších senátních voleb ovšem výrazně ovlivní i fakt, že zde žádného kandidáta nepostavilo hnutí ANO, které i zde v loňských sněmovních volbách zvítězilo. To může otevřít šanci dalším kandidátům. O levicové voliče se utkají zejména elektrotechnik z řad sociální demokracie Miloslav Procházka a zkušební technik v automobilovém průmyslu Richard Schötz, který jde do voleb za KSČM.

V levicových vodách může lovit i kandidátka mimoparlamentní, národovecky orientované České strany národně sociální Marie Paukejová. Tato ekonomka a sociálně právní poradkyně je sice bývalou sociální demokratkou, ale již před šesti lety zde kandidovala neúspěšně do Senátu za Suverenitu – Blok Jany Bobošíkové.

Okamurova SPD nominovala pedagoga, docenta Lubomíra Pánu a své kandidáty vyslaly do voleb i dvě menší strany: Svobodní ekonoma Štěpána Tampíra a hnutí Pro zdraví a sport zubařku Blanku Jakubcovou Sýkorovou.

Zajímavostí zdejšího letošního klání je také fakt, že všech osm zdejších kandidátů je přímo z Českých Budějovic, kde bydlí.