Video placeholde

Budař jako Čapek, Huba jako Masaryk. Nový český film Hovory s TGM se představuje v první ukázce

Ta kniha nevyjde“ vmete prezident Masaryk do tváře spisovateli Čapkovi po roce práce a začíná se odvíjet neznámý příběh jednoho z nejslavnějších rozhovorů našich dějin. Rozhovoru o politice, životě a ženách, během něhož se ukáže, že Masaryk a Čapek nejsou chladné ikony z učebnic, ale lidé z masa a kostí. 

Film stojí na výkonech dvou stěžejních herců v rolích Masaryka a Čapka. „Čapka jsem kvůli natáčení dva měsíce studoval, četl, chodil na místa, kde žil, pracoval, dokonce jsem začal i kouřit,“ řekl na festivalu v Karlových Varech herec Jan Budař Reflexu.

„Filmu předcházely herecké zkoušky i herecké soustředění včetně dalších filmových profesí,“ doplňuje režisér filmu Jakub Červenka. „Chtěli jsme být maximálně autentičtí, studovali jsme dobové materiály kvůli kostýmům, točili jsme přímo v parku Topolčianského zámku, kde se oba setkávali a postavili přesnou repliku altánku,“ popisuje režisér.

Scénář připravil Pavel Kosatík a vycházel při něm nejen ze samotné knihy, ale i z dosud nezveřejněných Masarykových dopisů. Premiéra v kinech bude 18. října, v den 100. výročí oficiálního prohlášení nezávislosti Československého národa, tzv. Washingtonské deklarace. V letošním roce navíc uplyne 80 let od smrti Karla Čapka.