Donald Trump s manželkou Melanii uctili památku obětí 11. září 2001.

Donald Trump s manželkou Melanii uctili památku obětí 11. září 2001. Zdroj: ČTK

Jaký to rozdíl: Zeman na výročí okupace mlčel, Trump na výročí útoku na Ameriku přednesl skvělý projev

Miloš Zeman se rozhodl v rámci 50. výročí okupace Československa z roku 1968 mlčet. Pražský hrad argumentoval tím, že se už k tomu vyjádřil v minulosti. Byla to chyba. Podobná výročí jsou od toho, abychom si u nich nejenom připomínali, co se stalo, ale abychom z nich také vyvodili poučení a vzdali hold těm, kteří si to zaslouží. Zeman neudělal nic. Jako příklad může sloužit americký prezident Donald Trump, který se naopak zhostil v úterý výročí teroristických útoků na Ameriku skvěle.

V tom, jak přistoupili český a americký prezident k traumatickým výročím svých zemí, je obrovský rozdíl, který vyznívá pro Čechy velmi nelichotivě. U nás hlava státu mlčí, v USA jsme mohli sledovat dojemný a skutečně dobrý projev Donalda Trumpa, který měl po své boku manželku Melanii. Navíc Američané v rámci připomenutí si výročí atentátů otevřeli krásný památník v Pensylvánii, kde se zřítilo jedno z letadel unesených 11. září 2001 islamistickými vrahy.

Trump letos uctil památku obětí útoků právě v Pensylvánii u památníku letu 93, který skončil v polích díky zásahu lidí na palubě letounu uneseného teroristy. Prezident pasažéry a členy posádky, kteří se postavili na odpor únoscům a zabránili tomu, aby letadlo narazilo do nějaké budovy, jako tomu bylo v New Yorku, označil za hrdiny. Popisoval jejich „úžasnou chrabrost“ a jejich vzpoura proti únoscům byla podle něj „momentem, kdy Amerika odrazila útok“.

Viceprezident Mike Pence hovořil zase k rodinám 184 obětí, které 11. září nepřežily náraz letounu do budovy Pentagonu. Podle něj je důležité, aby každá nová generace věděla, co se tehdy stalo. Zatímco u nás připomínají události srpna 1968 pamětní desky a památníčky, Američané vybudovali v New Yorku na připomenutí útoků monumentální památník a muzeum, které jsou dnes prvořadou atrakcí, kam chodí statisíce lidí. Včera pak byla za účasti Trumpa v Pensylvánii otevřena nápaditá zvonice Tower of Voices (Věž hlasů), která se stala součástí místního památníku u Shanksville. Čtyřicet trubicových zvonů na věži vysokém symbolických 93 stop (28 metrů) připomíná stejný počet obětí letu společnosti United Airlines z roku 2001.

Donald Trump navíc ve své úterním prohlášení ocenil tehdejšího starostu New Yorku Rudyho Giulianiho neobyčejnými slovy: „Rudy Giuliani odvedl jako starosta New Yorku 11. září vynikající práci. Jeho vůdcovství, statečnost a dovednosti nesmí být nikdy zapomenuty. Rudy je opravdový válečník!“

Vidíte ten obrovský rozdíl mezi Českem a Amerikou?

U nás při výročí okupace mlčení prezidenta, pískání na premiéra a nekonečné plačlivé vzpomínky. V USA na výročí teroristických útoků dojemná řeč prezidenta, důstojnost, citlivost a skvělý nápad s novou zvonkohrou, která bude rozehrávat připomínku na hrdiny.

Něco děláme skutečně špatně…