Video placeholde

Absurdity Facebooku: Sociální síť zablokovala pianistu, jehož hru podle ní vlastní firma Sony

Britský pianista James Rhodes má na sociálních sítích tisíce fanoušků. Sdílí krátká videa, na nichž interpretuje nejrůznější klasické skladatele. Jeho fanoušci je milují. Nemiluje je však Facebook. Kvůli jeho automatickému systému, který by měl chránit autorská práva, prohlásila firma Sony, že vlastní 47 vteřin Rhodesova videa. Místo ochrany se tak uživatelé stávají oběťmi gigantických společností. A pokud Evropský soud ve středu schválí další zpřísnění těchto regulí, bude ještě hůř.

„Sony, prý vlastníte 47 vteřin z mé interpretace Bacha. Je mrtvý 300 let. A video jsem pořídil ve svém studiu. Přestaňte se chovat jako kreténi, nevlastníte nic,“ vzkázal Rhodes firmě, která na něj podala stížnost, na svém Twitteru. A má pravdu. Bach zemřel v roce 1750, jeho dílo tedy patří do veřejné sféry a nevlastní jej ani Sony, ani kdokoliv jiný. Natož pak Rhodesovu interpretaci.

Nemění to nic na tom, že Facebook klavíristovo video zablokoval. Chyba je údajně v jeho nepřesném algoritmu, který si spletl Rhodesovu hru s jiným pianistou, jež má s firmou Sony skutečně smlouvu. Pokud systém Rights Manager zaznamená jen malou podobnost mezi nahraným videem a videem, jež je chráněno, ihned je cenzuruje. Pokud ale budeme předpokládat, že Sony Music Entertainement neovládá na rozdíl od Rights Manageru automatický systém, měla si firma před stížností ověřit, oč vlastně jde. Teď už ji samozřejmě stáhla.

Velké emoce a tlaky lobbistů

Tato chyba se vloudila jen pár dní před tím, než 12. 9. zasedne Evropský parlament a bude projednávat novou reguli o autorských právech. Jde o článek 13, který má modernizovat autorské právo v digitální éře. Mimo jiné by měl zpřísňovat podmínky pro platformy jako YouTube, které by měly být právně zodpovědné za veškerý obsah svých uživatelů.

 Směrnice budila velké emoce už v červenci, kdy ji poslanci projednávali poprvé. Zítra se bude hlasovat o jejím pozměněném návrhu. Poslanci prý čelili velkému tlaku různých lobbistických skupin a jejich schránky zaplavily i desítky tisíc e-mailů. Podle odpůrců novely by způsobila rozmach cenzury na internetu. Právě jako se to stalo v případě Jamese Rhodese. Nutno dodat, že tento případ zdaleka není ojedinělý. Stejný osud potkal například německého učitele hudby, který čelil podobnému obvinění.