Video placeholde

Volby do Senátu: Levicový obvod Šumperk, kterému dosud dominovali lidovci, slibuje napínavý souboj

Volební obvod číslo 65 se sídlem v Šumperku zahrnuje severní část okresu Šumperk a celý okres Jeseník. V rámci okresu Šumperk se proto letos nebude volit na Zábřežsku a Mohelnicku, protože tyto oblasti na jihu Šumperska patří do jiného obvodu (Olomouc „venkov“ – č. 66). Obyvatelé volebního obvodu tvoří zhruba ze dvou třetin voliči Šumperska a z jedné třetiny Jesenicka.

Do voleb jde na Šumpersku letos jen šest kandidátů, což obvod řadí mezi trojici obvodů s nejnižším počtem uchazečů o senátorský mandát v tomto roce. Kandidují: Miroslav Adámek (ANO), Zdeněk Brož (KDU-ČSL a Nezávislá volba), Tomáš Hauzner (SPD), Dana Galuszková (ČSSD), Vladislav Rulíšek a Josef Ťulpík (ODS).

O vstup do voleb se ucházel ještě sedmý uchazeč – nezávislý kandidát Roman Gawlas. Podle rozhodnutí úřadů ovšem nesplnil podmínku získání tisíce podpisů na podporu své kandidatury, což je u nezávislých kandidátů povinnost, a zároveň nesložil předepsanou kauci ve výši 20 tisíc korun. Gawlas nebyl ze stejného důvodu registrován jako kandidát do Senátu už před šesti lety.

Překvapivá bašta lidovců

Šumpersko a zejména Jesenicko patří k velmi levicovým částem republiky. Proto může být poměrně překvapivé, že po většinu existence moderního Senátu tento veskrze levicový volební obvod reprezentují senátoři zvolení za KDU-ČSL. Výjimku z lidovecké nadvlády nad obvodem vlastně dosud tvoří pouze historicky první zdejší senátor, ekonom z Šumperka Václav Reitinger, který byl zvolen za ČSSD v roce 1996. V druhém kole porazil kandidáta ODS Přemysla Michálka. ODS v tomto obvodě nikdy nezískala senátorský post, ale v prvních třech volbách se vždy propracovala do druhého kola.

V roce 2000 v něm její kandidát a tehdejší šumperský starosta Petr Krill podlehl kandidátovi lidovců Adolfu Jílkovi. Tento bývalý starosta obce Dolní Studénky do senátních voleb šel z pozice přednosty okresního úřadu. Druhých voleb se účastnil i obhajující senátor Reitinger, ale jako nezávislý kandidát, protože prohrál primárky uvnitř ČSSD. Adolf Jílek naopak mandát v roce 2006 po šesti letech obhájil (tentokrát proti občanskému demokratovi Zdeňku Zerzáňovi), ale v jeho druhé polovině již nepatřil k lidovcům, protože přestoupil k nově vytvořené TOP 09, následně již místo v Senátu neobhajoval.

V dosud posledních senátních volbách v roce 2012 KDU-ČSL obvod udržela, když v druhém kole mandát získal jako nestraník šumperský starosta Zdeněk Brož, který ovšem kromě lidovců kandidoval i za své komunální uskupení Nezávislá volba.

Lidovecká obhajoba?

Úspěchy lidovců v obvodě stojí zejména na jeho výrazně venkovském charakteru a pak na vysokých ziscích hlasů v oblasti na jih od Šumperka.

Lidovecké pozice v tomto obvodu se v letošních volbách pokusí opět obhájit současný senátor Zdeněk Brož, který se dokonce kvůli této kandidatuře zřekl obhajoby starostovské funkce v Šumperku, kde už není v komunálních volbách lídrem svého uskupení Nezávislá volba. To ho ovšem společně s lidovci jako nestraníka podporuje v senátním klání.

Roli vyzyvatele by papírově měl hrát kandidát hnutí ANO – ředitel šumperské nestátní neziskové organizace Pontis, která poskytuje sociální služby, Miroslav Adámek. Jeho hnutí v obou částech obvodu vyhrálo sněmovní volby, když získalo více než dvojnásobek hlasů oproti druhému v pořadí – Okamurově hnutí SPD. Za něj jde do voleb přednosta železniční stanice Šumperk Tomáš Hauzner s bydlištěm v Jeseníku.

Otevřený souboj

V opačném gardu funguje vztah mezi jesenickou a šumperskou částí obvodu u kandidáta ODS Josefa Ťulpíka – místostarosta Bludova na Šumpersku totiž zároveň podniká na Jesenicku. Ťulpík bude v říjnových volbách jediným zástupcem politického spektra napravo od středu, protože zde své kandidáty nestaví ani STAN, ani TOP 09. Celostátně ani jedna z těchto stran dosud nevydala doporučení pro své voliče na Jesenicku či Šumpersku. Když už hovoříme o vztahu dvou kandidátů k Jesenicku, je třeba připomenout, že dosud senátorem nebyl zvolen žádný kandidát z Jesenicka.

Své kandidáty do voleb vysílají také obě levicové parlamentní strany. Sociální demokraté nominovali primářku transfúzního oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci Danu Galuszkovou, která žije v Šumperku.

Posledním kandidátem pak je bývalý voják z povolání, nyní důchodce Vladislav Rulíšek, který kandiduje za komunisty a pochází z Rudy nad Moravou.

Podle papírových předpokladů volby v obvodě Šumperk zatím vypadají jako otevřený souboj.

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů?