Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Nizozemsko řeší velký problém: Policisté chtějí stávkovat, zavřou se i služebny

Zloději či fotbaloví chuligáni si to možná příští týden v Nizozemsku užijí. Policejní odbory ACP totiž vyhlásily stávku, která má trvat od pátku 14. září do nedělní noci. Zavřeny mají být i policejní služebny a bude fungovat jen pohotovostní linka 112. K zvlášť závažným případům policisté sice vyjedou, ale menší přestupky proti zákonu řešit nebudou. Důvodem je jejich nespokojenost s platovými podmínkami.

Diskuse o platech policejního sboru se v Nizozemsku vede už několik měsíců, ale zatím se k dohodě s příslušnými úřady nedospělo. Policejní odbory ACP proto vyhlásily stávku na příští týden. Kromě mezd si policisté stěžují na enormní pracovní vytížení a nedostatek pomocného personálu.

Jak naspal nizozemský list „de Volkskrant“ do velkých problémů se mohou dostat především pořadatelé sportovních zápasů a různých jiných společenských a kulturních akcí, kde by policisté chyběli. Varování přišlo už o minulém víkendu, kdy došlo k vážným výtržnostem po prvoligovém fotbalovém utkání mezi Fortunou Sittard a FC Utrecht. Policie navrhla zápas odložit, protože už tehdy odmítla být v plné pohotovosti. Pořadatelé a starosta města to ale odmítli.

 

Starostové mohou příští týden zrušit akce, na kterých bude policejní asistence nutná, ale mohou se obrátit i na příslušný soud, aby stávku zakázal. Soudci pak rozhodnou, co má přednost: Zda zákonem zaručené právo na stávku, nebo nutnost zabezpečit veřejný pořádek.

Jak uvedl web DutchNews.nl i v době stávky policie v případě násilných trestných činů zasáhne jako obvykle, ale nebude řešit menší spory či drobné krádeže.

Nizozemští policisté už v průběhu léta omezili částečně práci, když například přestali pokutovat malé. To samozřejmě situaci v zemi nijak neuklidnilo, spíše naopak, protože to někteří lidé zneužívají.

Nizozemská policie už v roce 2014 vyhrála stávku za vyšší platy.