Video placeholde

Kinopremiéry: Všechno bude, láska i démoni aneb Na co určitě jít tento týden do kina

Novinkám v kinech dominuje česká road movie Všechno bude, která si z festivalu v Karlových Varech odvezla cenu za režii. Milý film o hranici dospívání doplňují žánrovky: horor Sestra, biografický dokument McQueen a romantické drama s polopatickým českým titulem Láska bez hranic.

Všechno bude je vtipné, (ne)herci skvělí, kamera pohledná – ale příběh o puberťácích konfrontovaných s nelehkou realitou dospělosti už jsme přece jenom viděli nejednou. A to i u česko-slovinského režiséra Olma Omerzua, který na daném tématu postavil své předchozí filmy Rodinný film a Příliš mladá noc.

Jeho novince Všechno bude nelze upřít autenticitu, scenárista Petr Pýcha ostatně děj postavil na skutečné události a nehercům v rolích ústřední dvojice kluků vložil do úst přesně odposlouchané dialogy. Starší z nich, čtrnáctiletý Mára (Tomáš Mrvík) se s ukradeným volvem vydává přes celé Česko za milovaným dědou. Cestou nabere vlezlého kamaráda Heduše (Jan František Uher), psa, pohlednou stopařku Báru (Eliška Křenková) a nakonec vlastně i toho dědu, i když za jiných okolností, než si přál.

Děj, nebo spíš dějová anekdota, je vyprávěný na přeskáčku s odskoky na policejní služebnu: je nasnadě, kde Márova odysea skončí, ale tím spíš je napínavé odhadovat, jak k tomu dojde. Nejsilnější situace nastanou při přetahované mezi Márou a zahořklou vyšetřovatelkou (Lenka Vlasáková), některé epizody cesty by se na druhou stranu daly z už tak nedlouhého snímku vypustit. Všechno bude je ten typ filmu, kterému jeden od začátku drží palce – a tím spíš odchází trochu zklamaný, že se dočkal jen ilustrace citátu „nevěřte nikomu nad třicet“.

Americký horor Sestra se odehrává v univerzu filmu V zajetí démonů. Ano, nejen komiksové adaptace už mají univerza, tedy propojený svět, jehož hrdinové se v jednotlivých snímcích potkávají. Původní V zajetí démonů od režiséra prvního Saw Jamese Wana odstartovalo sérii filmů o případech skutečných vyšetřovatelů paranormálních jevů Eda a Lorraine Warrenových. Do univerza patří i cyklus o panence Annabelle a teď i Sestra – rutinní bubákovina o démonické jeptišce z tajemného kláštera kdesi v Rumunsku.

Skutečné démony přináší na plátno dokument McQueen – portrét slavného módního návrháře Alexandra McQueena, jenž se i přes zářivé úspěchy u značky Givenchy a v rámci vlastního labelu ve čtyřiceti letech oběsil. O nešťastném umělci a slastech i strastech světa haute couture vypovídají jeho příbuzní, modelky Naomi Campbell či Kate Moss a další osobnosti.

Romantické drama Láska bez hranic se v kanadském originále jmenuje vtipněji Eye on Juliet (něco jako Hele na Juliet). Jejími hrdiny jsou technik Gordon, který z USA prostřednictvím robota hlídá ropovod na Blízkém východě, a půvabná mladá žena, do níž se Američan zakouká skrze robotovu kameru. Virtuální love story natočil Kim Nguyen, jehož Malá čarodějka byla v roce 2013 nominovaná na Oscara v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film.