Z komiksu Malý Mikuláš

Z komiksu Malý Mikuláš Zdroj: Albatros

Z komiksu Malý Mikuláš
Z komiksu Malý Mikuláš
Z komiksu Malý Mikuláš
3
Fotogalerie

Malý Mikuláš: Známe ho všichni. Ale nejdřív řádil v komiksu!

Je jasné, že nechat ležet ladem cokoli z fenomenálního Malého Mikuláše je hřích. To je také důvod, proč Albatros vydal knižně původní Mikulášovy komiksy z roku 1955. Za 250 Kč tak dostanete 28 komiksových příběhů a dva psané. Inu. Coby ne. Každopádně nudit se tu chvilku, než je přečtete, určitě nebudete.

Slavný kreslíř Sempé hned v úvodu knihy vzpomíná, jak potkal v roce 1954 Reného Goscinnyho. Jemu bylo dvacet jedna a Goscinnymu sedmadvacet. Pokud byste tápali, pak vězte, je to stejný Goscinny, který o pár let později vytvoří s další kreslířskou legendou, Uderzem, Asterixe i s Obelixem a celou galskou vesnicí!

Rodič komickou figurkou

Malý Mikuláš v komiksu byla vůbec první spolupráce nadějných mladých tvůrců a už tady se ukázalo, jak skvěle umí vystavět Goscinny humornou pointu. I když jde o jednoduché příběhy a situace, které vždy skončí tím, že namísto Mikuláše, jenž chtě nechtě vyvádí jednu lumpárnu za druhou – i když to tak nikdy nemyslí – všechno schytá jeho otec. Ve skutečnosti je komickou figurkou právě rodič, nikoli Mikuláš, kterému se prostě jen často vymknou věci z rukou. Mikuláš tedy kreslí po zdi, dostane vláček, chtějí ho učit boxovat... Asi nejpovedenější je, když se jde ostříhat. Jde o humor, který znáte z pozdějších knížek a který vlastně nemůže zestárnout.

3x Sempé dop knihovničky  

Dva z příběhů, které existují i v komiksové podobě, nalezneme v knize pro srovnání v textové podobě. A je to srovnání zajímavé a pro Čechy kuriózní ještě z jednoho důvodu. Komiksy letos přeložila Kristýna Brunclíková, texty jsou z původního překladu Tamary Sýkorové (která zemřela loni na jaře), tedy podle všeho již z roku 1970! Je ohromující, jak i na tak malém prostoru bije do očí rozdílnost použitých jazykových prostředků – respektive vývoje češtiny! Pokud jste Mikulášovi fanoušci, bude tato skutečnost jen dalším důvodem pro pořízení knihy. A pokud jste fanoušky Sempého, určitě vás potěší, že u nás právě hojně vycházejí i další jím ilustrované knihy. Albatros loni vydal i Katku Krátkozrakou (tu napsal Patrick Modiano) a nakladatelství Baobab letos vydalo jeho sólovou knihu Marcelín Pivoňka. To aby vám tyhle knížky náhodou neutekly.

Na ukázky z komiksu se podívejte do galerie: