“Realistický rasista“ Přibáň: Chudí a neschopní povstali, přestaňte zachraňovat tonoucí migranty a Afriku

Cestovatel a dokumentarista Dan Přibáň projel v trabantech skoro celý svět. Teď se vrátil z poslední cesty a tvrdí, že migrace prostě nemá dobré řešení. Stalo se z něj něco, co sám označuje za realistického rasistu. Všude jsou sice dobří lidé, ale pomáhat by si měli hlavně sami a předsudky jsou na místě.

Právě v tom podle Přibáně dělá Evropa chybu. Migranti by měli vědět, že se na cestě do Evropy můžou utopit. A Afrika by měla přijít na to, že si musí pomoct hlavně sama. Jiné řešení podle něj není. Bílí si prý vybudovali pocit, že Africe něco dluží, ten je ale podle Přibáně mylný. V JAR teď třeba probíhá opačný rasismus černých proti bílým. Přibáň mluví o svinstvu a povstání chudých a neschopných, které ale vidíme i v Česku.

Cení si přitom přístupu Německa, které nepostavilo kvalitní plot a de facto zachránilo před přílivem migrantů i Česko. Čeští politici mezitím ze strachu těží a podle Přibáně ho do lidí valí. I navzdory průzkumu o české xenofobii navíc tvrdí, že i česká rodina, která poslouchá Ortel, by syrskou rodinu neodmítla.

Proč tedy Dan Přibáň nejde své názory prosazovat do politiky? Podle něj je to spousta práce pro lidi, kteří si jí neváží a cení spíš to, jak se prodává Andrej Babiš. Kandidaturu ale vážně zvažoval.

Co je pro Dana Přibáně dnešní Česko? Jak z něj cesty po světě udělaly onoho realistického rasistu? Jak přesně si může Afrika pomoct sama?