Rusy Alexandra Petrova a Ruslana Boršilova viní Britové z útoku novičokem

Rusy Alexandra Petrova a Ruslana Boršilova viní Britové z útoku novičokem Zdroj: ČTK

Ruslana Boširova a Alexandra Petrova britové podezírají z plánování vraždy ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery
Ruslana Boširova a Alexandra Petrova britové podezírají z plánování vraždy ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery
Ruslana Boširova a Alexandra Petrova britové podezírají z plánování vraždy ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery
Ruslana Boširova a Alexandra Petrova britové podezírají z plánování vraždy ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery
5
Fotogalerie

Britové tuší, kdo útočil na Skripala. Mají důkazy proti dvojici Rusů, vydali na ně evropský zatykač

Britští prokurátoři tvrdí, že mají dostatek důkazů k obvinění dvojice Rusů z plánu na vraždu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Britské úřady na Alexandra Petrova a Ruslana Boširova vydaly evropský zatykač, informovala agentura Reuters. Nebudou však usilovat o jejich vydání do Británie, protože "ruská ústava nepovoluje vydávání ruských občanů", uvedla prokuratura.

Skripalovi byli 4. března otráveni nervovým jedem novičok v jihoanglickém městečku Salisbury. Po týdnech v intenzivní péči lékařů se nakonec oba z útoku zotavili.

Podle šéfa londýnské protiteroristické policie Neila Basua dorazila podezřelá dvojice do Londýna z Moskvy 2. března a do ruské metropole se vrátila 4. března. Kontaminaci novičokem zaznamenali vyšetřovatelé v hotelovém pokoji, kde byli Rusové ubytováni. Do Británie zřejmě bojovou látku dopravili v lahvičce na voňavku, řekl Basu.

Prokurátoři podezírají dvojici přibližně čtyřicetiletých Rusů ze spiknutí s cílem zavraždit bývalého dvojího agenta Skripala, z pokusu o vraždu 66letého Rusa a jeho 33leté dcery a také z porušení zákona o chemických zbraních.

Dostatek důkazů

Sue Hemmingová z vrchního státního zastupitelství řekla, že vyšetřování nashromáždilo dostatek důkazů pro "reálnou šanci na odsouzení". Vznést obvinění proti Petrovovi a Baširovovi je podle ní "jasně ve veřejném zájmu". S ohledem na ruskou praxi nepředávat ruské občany k trestnímu stíhání do zahraničí ale prokuratura nebude Moskvu žádat o vydání podezřelých mužů, ačkoli se v srpnu objevily zprávy, že příslušná žádost je připravená.

O pokroku při vyšetřování útoku v Salisbury má dnes britské poslance informovat premiérka Theresa Mayová.

Výběr událostí kolem výskytu jedu novičok v Británii (Británie podezírá dvojici Rusů z přípravy útoku na Skripalovy):

4. března - V Salisbury na jihu Anglie byl v té době neznámou látkou zasažen bývalý ruský tajný agent Sergej Skripal, který v zemi získal útočiště, a jeho dcera Julija. Dvojice, kterou našli v bezvědomí v centru města, byla v kritickém stavu hospitalizována.

7. března - Britská policie oznámila, že proti Skripalovým byl použit nervově paralytický prostředek.

11. března - Vyšetřování odhalilo stopy jedu v restauraci Zizzi a v hospodě The Mill v centru Salisbury.

12. března - Britská premiérka Theresa Mayová označila za vysoce pravděpodobné, že za otravu je zodpovědné Rusko. Podle Mayové otravu způsobila látka novičok vyvinutá v bývalém Sovětském svazu. Po Moskvě požadovala vysvětlení, jak se tato látka dostala do Británie. Ruský prezident Vladimir Putin následně vyzval Londýn, aby nejprve zjistil, co se stalo, a pak teprve o tom s Ruskem hovořil.

13. března - Vil Mirzajanov, jeden z tvůrců zmíněné látky, řekl, že novičok nemohla použít jiná země než Rusko, složení bylo tajné.

14. března - Británie oznámila, že v reakci na případ otravy vypoví 23 ruských diplomatů. Do konce března se k vyhošťování ruských diplomatů přidaly další tři desítky zemí včetně USA a ČR. Rusko reagovalo zrcadlově.

16. března - Tehdejší britský ministr zahraničí Boris Johnson řekl, že útok s nejvyšší pravděpodobností nařídil osobně Putin. Kreml výrok označil za neodpustitelné porušení diplomatické slušnosti.

17. března - Mluvčí ruského ministerstva zahraničí prohlásila, že Česko, Slovensko, Británie, Švédsko a možná i USA od konce 90. let provádějí "intenzivní výzkum" podobných látek jako je novičok. Praha, Bratislava a Stockholm tvrzení odmítly.

18. března - Putin, který zvítězil v prvním kole prezidentských voleb, popřel podíl Ruska na otravě Skripala.

22. března - Bruselský summit EU podpořil názor Londýna, že za útokem v Salisbury je zodpovědné Rusko.

3. dubna - Šéf britského armádního výzkumného střediska Gary Aitkenhead oznámil, že experti jako jed určili novičok, nebyli ale s to prokázat, že byl vyroben v Rusku.

4. dubna - Rusko na zasedání výkonné rady Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) neuspělo s žádostí o nové, společné vyšetřování případu Skripalových.

9. dubna - Julija Skripalová byla propuštěna z nemocnice.

12. dubna - OPCW stvrdila výsledky britských testů otravné látky.

3. května - Český prezident Miloš Zeman uvedl, že podle vojenského zpravodajství se v Česku vyráběl novičok, podle Bezpečnostní informační služby (BIS) nikoli, a že se přiklonil ke zprávě armádní tajné služby. Jeho výroky následně uvítalo Rusko; podle něj slova českého prezidenta vyvracejí obvinění britských vyšetřovatelů, že za útokem na Skripala stojí Moskva. V Česku rozpoutaly Zemanovy výroky ostrou debatu, odmítla je řada politiků a také institucí.

18. května - Skripal byl propuštěn z nemocnice v Salisbury.

30. června - V Amesbury, asi deset kilometrů od Salisbury, se zhroutili a následně byli převezeni do nemocnice pětačtyřicetiletý Charlie Rowley a o rok mladší Dawn Sturgessová.

4. července - Protiteroristická policie potvrdila, že pár z Amesbury byl otráven novičokem. Otrávili se při manipulaci s kontaminovaným předmětem, asi nešťastnou náhodou. Podle médií šlo o uživatele drog.

8. července - Sturgessová zemřela, Rowley byl z nemocnice propuštěn 20. července.

13. července - Britská policie objevila zdroj látky novičok, kterou se otrávil pár v Amesbury. Byla jím malá lahvička, která se našla v domě jedné z obětí otravy.

19. července - Britská média uvedla, že policie identifikovala osoby odpovědné za útok na Skripalovy. Podle agentury Press Association (PA) jsou si jisti, že pachateli jsou Rusové. Náměstek britského ministra vnitra ale zprávu PA odmítl a označil ji za "divokou spekulaci".

8. srpna - Agentura Reuters s odkazem na americké ministerstvo zahraničí oznámila, že Spojené státy dospěly k závěru, že jed proti Skripalovým použilo Rusko. Washington proti Rusku vyhlásí sankce.

5. září - Laboratorní testy OPCW potvrdily závěry britských vyšetřovatelů, že pár z anglického Amesbury byl koncem června otráven nervově paralytickou látkou typu novičok.

5. září - Britští prokurátoři tvrdí, že mají dostatek důkazů k obvinění dvojice Rusů z plánu na vraždu bývalého ruského agenta Skripala a jeho dcery Julije. Britské úřady na Alexandra Petrova a Ruslana Boširova vydaly evropský zatykač, informovala agentura Reuters.