Obálka vítězné knihy: Literární cenu Knižního klubu si odnesl Miloš Cajthaml za novelu Na odstřel

Obálka vítězné knihy: Literární cenu Knižního klubu si odnesl Miloš Cajthaml za novelu Na odstřel Zdroj: Archiv nakladatelství Knižní klub

Literární cenu Knižního klubu 2018 získala novela Miloše Cajthamla Na odstřel

„Stabilně dobrý styl, dětský vypravěč, bez zbytečných kudrlin. Edukativní a lehce naivní, jak to mají teenageři rádi,“ načmárala jsem si na papír během četby rukopisu anonymního autora, z nějž se před chvílí, na slavnostním udílení již 23. Literární ceny Knižního klubu, vyklubal dramaturg a scenárista Miloš Cajthaml. „Kandidát na Foglara 21. století vedle (marného) hledání dokonalého mužského vzoru a poctivého kamarádství neopomene jediné trable, které kluky v tomhle věku může potkat.“ Knížku právě vydal Knižní klub a autor si odnáší stotisícovou prémii jako motivaci pro další psaní.

Laureáta 23. ročníku Literární ceny Knižního klubu vyhlásil dnes, 4. září 2018 odpoledne v malostranském Kaiserštejnském paláci, moderátor Lukáš Hejlík. Po přečtení všech 121 přihlášených anonymních rukopisů – zpravidla kratších románů nebo novel především z per prvoautorů dosud nevydávaných – ho ovšem zvolila odborná porota: spisovatelka, scenáristka a filmová publicistka Tereza Brdečková, spisovatel Pavel Brycz, literární historik a kritik Pavel Janáček, novinářka Kateřina Kadlecová a spisovatel a publicista Michal Viewegh.

Hra „na odstřel“

Oceněná novela Miloše Cajthamla Na odstřel vypráví o touze po věrném kamarádství, o problematickém hledání sebe sama i adekvátního mužského vzoru. Marek a Tom se v příběhu setkávají náhodou – Marek je svědkem poněkud cynické hry „na odstřel“, v níž je Tom šampionem. Ačkoli jsou ze sociálně odlišných rodin, brzy zjistí, že mají ledacos společného: oba jsou jedináčci, co se snaží vypadat sebejistěji a zkušeněji, než ve skutečnosti jsou. A oba mají silnou vazbu na své otce, ve kterých vidí ty pravé mužské vzory... Odměnou vítězi je vydání knihy pod renomovanou nakladatelskou značkou Knižní klub, prémie 100 000 Kč a originální skleněná plastika ve tvaru knihy.

Miloš Cajthaml (1952) je absolventem oboru scenáristika a dramaturgie na pražské FAMU. Pracoval jako dramaturg ve skupině filmů pro děti a mládež ve Filmovém studiu Barrandov, je autorem několika filmových a TV scénářů. Debutoval prózou Pronikavé soudy mladého muže, v roce 2017 vzbudil pozornost jeho román Motol.

LCČK detekuje budoucí Litery i bestsellery

Literární cena Knižního klubu, realizovaná ve spolupráci se společností Euromedia Group, se již od roku 1995 zaměřuje na vybrané původní rukopisy, jež proměňuje v knihy, čímž cíleně podporuje domácí tvůrce a rozvoj kvalitní české literatury. Díla vydaná díky Literární ceně Knižního klubu dosahují literárních i komerčních úspěchů. Romány Děvčátko, rozdělej ohníček Martina Šmause a Zvuk slunečních hodin (již bohužel zesnulé) Hany Andronikové získaly ocenění Magnesia Litera v kategorii Objev roku. Román Dva proti Říši Jiřího Šulce se stal v roce 2007 s více než 30 tisíci prodanými výtisky českým bestsellerem roku.