Jenisej

Jenisej Zdroj: Profimedia.cz

Nejdelší řekou světa je jihoamerická Amazonka. Pramení v Andách a z jejich svahů pak stéká do Amazonské nížiny. V domorodých jazycích se jí říká Bílá nebo Velká řeka. Délka Amazonky je 6762 kilometrů. Žije tu jedna třetina sladkovodních ryb na světě (2000 druhů). U ústí můžete pozorovat mořské krávy – kapustňáky a v jejích vodách si plují též delfínovci amazonští – sladkovodní delfíni, kteří mají zajímavé zbarvení, od šedočerného až k narůžovělému.
Se svými 6671 kilometry se druhým místem může pochlubit Nil. Starověcí Egypťané, kteří byli na vodě z Nilu závislí, mu říkali iteru, tedy pouze „řeka“. Dodnes podél Nilu žije 97 % obyvatel Egypta. Řeka byla vždy využívána k zavlažování, ale také k rybolovu (žije tu např. nilský okoun, sumec nebo tygří ryba) a k vodní dopravě. Ta však byla kvůli přehradám, jež byly na Nilu vybudovány, omezena a zkrácena. Vidět tu můžete také největší druh krokodýla na světě, krokodýla nilského.
Za třetím místem musíme vyrazit do Asie, konkrétně do Číny k řece Jang-c‘-ťiang, která měří 6300 kilometrů. Jde o nejdelší řeku, která teče na území jednoho státu. Pramení z ledovců ve výšce 6621 kilometrů nad mořem a váže se k ní ještě jedno nej. Jde o přehradu Tři soutěsky s největší vodní elektrárnou na světě. Stavba přehrady byla zahájena v roce 1994, stavělo se třináct let a bylo kvůli ní přesídleno přes milion lidí.
Největší řeka Severní Ameriky protéká deseti americkými státy a společně se svým přítokem Missouri měří 6275 kilometrů, což z ní dělá čtvrtý nejdelší říční systém světa. Od dob legendárních kolesových parníků, které řeku křižovaly v 19. století, byla stěžejní pro americkou lodní dopravu. Mimochodem Mark Twain se po ní plavil čtyři roky jako kormidelník. Žije tu asi 25 % ryb známých v Severní Americe a také se tady v roce 1922 poprvé lyžovalo na vodních lyžích.
Trio řek Jenisej, Angara a Selenga má jako celý říční systém 5539 kilometrů. Na sibiřskou Jenisej z tohoto systému vychází 3487 kilometrů. Ač až na osm měsíců v roce řeka zamrzá, v létě jde o důležitou vodní cestu. Splavuje se po ní dřevo, ale jezdí tu i výletní parníky. Téměř z poloviny pochází voda v řece ze sněhu a je to tu ráj pro rybáře. Loví se tady například jeseteři.
7
Fotogalerie

Růžoví delfíni i obří vodní elektrárna: Jak vypadá 7 nejdelších řek světa?

Ty nejdelší vodní toky na světě si možná ještě pamatujete ze zeměpisu. My vám prozradíme jejich pořadí, délku a další zajímavá nej, kterými se mohou pochlubit.

Nejdelší řekou, která protéká Českou republikou, je se svými 1094 kilometry od pramene až k Severnímu moři Labe. S touto délkou se nevejde ani do první evropské desítky a se světovými veletoky nemůže soupeřit už vůbec. Nejdelší řeky světa jsou totiž mnohem delší, v první sedmičce všechny měří víc než 5000 kilometrů. Podobně je na tom Labe i s průtokem – ten jeho se počítá na stovky, konkrétně jde o 311 m3 za sekundu. Průtok v ústí největšího veletoku světa, tedy Amazonky, se sice také počítá na stovky, avšak na stovky tisíc (219 000 m3/s). Pokud vás zajímají další podrobnosti , třeba s jakými zajímavými živočichy se ve vodách velkých řek můžete setkat, prohlédněte si naši fotogalerii.