Robb Kulin

Robb Kulin Zdroj: NASA/AP

Astronaut NASA opustil výcvik, stalo se tak poprvé za posledních padesát let

Čtyřiatřicetiletý Robb Kulin dosáhl v minulém roce životního úspěchu. Prošel přísným výběrem a dostal se mezi hrst vyvolených mužů a žen, ze kterých se jednoho dne stanou astronauti letící do vesmíru. Kulin však výcvikový program opustil, stalo se tak vůbec podruhé v historii americké agentury. Naposledy před padesáti lety.

Kulina si NASA vybrala z více než 18 tisíc kandidátů, čímž se dostal do skupiny 12 jedinců, které čekal náročný výcvik, na jehož konci byla vidina cesty do vesmíru. Kulin v něm však vydržel rok, tedy přesně polovinu času, který měl strávit v Johnsonově vesmírném centru v texaském Houstonu.

Důvody odchodu mladého astronauta jsou nejasné, mluvčí agentury pouze pro televizní stanici CBS uvedl, že Kulin odchází kvůli „osobním záležitostem“. Bližší informace NASA nedoplnila.

Kulin měl přitom pro kariéru veškeré předpoklady. Vyrůstal na Aljašce, odkud se vydal studovat strojní inženýrství na univerzitu v Denveru. Díky dobrým studijním výsledkům obdržel stipendium, které mu umožnilo získat magisterský titul v materiálovém inženýrství, na něj navázal doktorátem. Do NASA pak přešel ze soukromé společnosti SpaceX, kde měl na starost spolehlivost letů.

Jak uvádí server Sciencealert.com, posledním astronautem, který výcvik opustil, byl v roce 1968 Brian T O'Leary, rovněž po roce v NASA. Důvody jeho odchodu však byly o něco pikantnější. O'Learyho si NASA vybrala jako kandidáta pro let na Mars, když však agentura od plánů odstoupila, astronaut program opustil kvůli „nedostatečným vyhlídkám“. Po odchodu z výcviku však na výzkum vesmíru nezanevřel. O'Learyho si vyžádal astronom a astrofyzik Carl Sagan, jež mu nabídl místo vyučujícího na Cornell University. 

Další podobné články najdete na e15.cz