Video placeholde

Podzim na ČT: Nové zahraniční seriály, První republika i velkolepý retroprojekt

Asi nejen kvůli aktuálnímu „osmičkovému“ roku sází Česká televize v podzimním schématu na historická témata: český divák do dějin rád utíká dlouhodobě, jak ukazuje obliba filmových hitů jako jsou Pelíšky, Obecná škola, Tankový prapor a dalších. Režisér prvního jmenovaného Jan Hřebejk uvede „devadesátkovou“ minisérii Rédl a z kin na na obrazovky přivede svůj velkolepý retroprojekt Zahradnictví, do minulosti se vrátí i třetí řada seriálu První republika, v rámci filmových premiér dojde například na autobiografii režiséra Jana Němce Vlk z Královských Vinohrad.

Zahradnictví, pod nímž  je podepsaná osvědčená režijně-scenáristická dvojice Jan Hřebejk a Petr Jarchovský, je projektem s úctyhodným rozsahem. Velkolepá rodinná kronika předcházející zmíněným Pelíškům se odehrává na pozadí nejdramatičtějších dekád Československa, tedy v letech 1939–1959. Sága s Aňou Geislerovou, Jiřím Macháčkem, Martinem Fingerem, Ondřejem Sokolem a mnoha dalšími herci proběhla kiny v podobě tří celovečerních filmů, Česká televize ji uvede jako šestidílnou minisérii. Zachováno zůstane měnící se žánrové ladění původní trilogie – od melodramatu přes „čisté“ drama po romantickou (tragi)komedii. První díl s názvem Tři sestry poběží už 2. září na ČT1.

Druhou Hřebejkovou podzimní premiérou je čtyřdílná minisérie Rédl, do níž režisér rovněž obsadil Ondřeje Sokola. Ten hraje vojenského prokurátora Romana Rédla, jenž na sklonku roku 1992 dostane nejdůležitější úkol své dosavadní kariéry –  trestní stíhání posledního šéfa komunistické Státní bezpečnosti generála Alojze Lorence. Fiktivní příběh se odehrává na základě skutečných událostí, které zdaleka nejsou passé. Jak ostatně říká Sokol: „Rédl je hodně zajímavá a často i překvapivá sonda do doby vzniku naší stále ještě mladé demokracie. Revoluce a celý následný přerod neprobíhal vůbec standardní cestou. Všechno se řešilo bez nějakého návodu, často se šíleně improvizovalo a často se staly věci, které měly obrovský vliv i na to, v čem žijeme dnes.“

Dvakrát na obrazovkách ČT zazáří také Miroslav Krobot – jako režisér i coby herec. V první roli uvede svůj druhý celovečerní film Kvarteto (po Díře u Hanušovic), komorní hudební tragikomedii, v níž sleduje osudy čtyř třicátníků spojených hraním ve smyčcovém souboru. Hlavní role ztvárnili Jaroslav Plesl, Barbora Poláková, Lukáš Melník a Zdeněk Julina. Krobot zároveň hraje v ambiciózním koprodukčním dramatu Přes kosti mrtvých slavné režisérky Agnieszky Holland, jež bylo loni uvedeno v hlavní soutěži na Berlinale. Ekologicky angažovaný film z polsko-českého pomezí sleduje několik záhadných vražd zdánlivě bez motivu. Lákavými podzimními filmovými premiérami jsou i aurobiografický Vlk z Královských Vinohrad, v němž novovlnného režiséra Jana Němce ztvárnil Jiří Mádl, nebo portrét alkoholičky Eva Nová, kde předvádí životní výkon Emília Vášáryová.

Do minulosti se dále obrací třetí řada oblíbeného seriálu První republika. Ústřední rodina Valentů v ní prochází obdobím od podzimu 1930 do léta 1931. Třináct nových dílů přinese kriminální zápletky, milostný trojúhelník a samozřejmě i historické události. „Je až s podivem, jak situace téměř devadesát let staré kopírují dnešek. Nejen vzrůstající rozdělení společnosti, ale třeba problémy s držením zbraní nebo otráveným alkoholem,“ říká vedoucí projektu David Musil. První díl má premiéru 2. září na ČT1.

Třetí řady se dočkal i mysteriózní Labyrint v režii Jiřího Stracha. Major Remeš (Jiří Langmajer) přijíždí spolu s novou kolegyní Ester na jižní Moravu vyšetřovat sérii vražd propojených motivem Ježíšových apoštolů. A kriminálně laděný je i novinkový seriál Lynč, v němž skupina čerstvých absolventů filmových škol rozvinula svůj námět pod vedením hollywoodského scenáristy a držitele ceny Emmy Haroda Aptera. Lynč se točí kolem vraždy nevinného muže na typickém českém maloměstě, kde si všichni vidí do talíře, ale kde přitom každý má i své tajemství. V hlavních rolích budou k vidění Matěj Anděl, Zuzana Stivínová, Jiří Roskot a další.

Ze zahradničních seriálů Česká televize uvede další řady cyklů Mladý papež s Judem Lawem, Dům z karet ze zákulisí Bílého domu, kultovního Červeného trpaslíka či skandinávské Okupace podle náměty Joa Nesbøho. K vidění bude i opulentní čtyřdílná adaptace klasiky Vojna a mír s čím dál populárnější Lily James (Baby Driver, Mamma Mia! Here We Go Again) nebo minisérie Fidel, v níž nechvalně proslulého kubánského revolucionáře hraje oblíbený Gael García Bernal.