Nafukovací posměšná figurína Sadiqa Khana

Nafukovací posměšná figurína Sadiqa Khana Zdroj: Twitter

Starosta Londýna bude viset v bikinách nad Westminsterem. Občanům vadí nárůst kriminality

Londýňané se rozhodli originálním způsobem protestovat proti neschopnosti stávajícího starosty Sadiqa Khana bojovat s rostoucí kriminalitou. Crowdfundingová kampaň vybrala 58 000 liber na obřího nafukovacího Khana, který bude v sobotu dopoledne viset nad vládním Westminsterem. Město v únoru a březnu zaznamenalo vyšší počet vražd než New York. Za letošek jich pak metropolitní policie vyšetřovala již 81.

Nafukovací posměšná figurína Sadiqa Khana je odpovědí aktivistů na nafukovací mimino s tváří Donalda Trumpa, které britské hlavní město tento rok zdobilo v době návštěvy amerického prezidenta. Khan tehdy navzdory námitkám ze strany Trumpových podporovatelů protest povolil. Nyní aktivisté čekají, jak bude starosta reagovat na vlastní kritiku.

Khanova figurína je oděná do dámských dvoudílných žlutých plavek. Jedná se o narážku na starostovu kritiku reklamní kampaně propagující doplňky stravy. Khan se loni postavil proti tlaku nerealistických očekávání, které na cestující londýnské hromadné dopravy vytvářela postava hubené modelky ve žlutých plavkách.

Obří nafukovací Khan se objeví nad Westminsterem v sobotu ráno. Starosta médiím vzkázal: „Jestli lidi mají chuť strávit sobotní dopoledne pozorováním mé osoby v plavkách, můžou to klidně udělat. Osobně si myslím, že žlutá mi moc nesluší.“

Organizátor protestu Yanny Bruere protestní akci zdůvodnil slovy: „Lidé se v Londýně necítí bezpečně a v bezpečí také nejsou.“ Kriminalita vzrostla přibližně o 10 % ve většině městských částech, včetně těch tradičně bohatých a bezpečných.

Khan se vůči nařčením z nečinnosti nicméně brání a upozorňuje, že kriminalita roste kvůli vládním škrtům v rozpočtu pro metropolitní policii. Od roku 2010 policie přišla o téměř miliardu liber. Město svými prostředky výpadek ve financování plně nahradit nemůže.

Labourista Sadiq Khan se starostou Londýna stal v roce 2016. Jeho předchůdcem ve funkci byl kontroverzní konzervativní politik Boris Johnson.