Video placeholde

Válka rybářů v La Manche: Anglické a francouzské lodě do sebe vrážejí, perou se o hřebenatky

Lamanšský průliv v posledních dnech a nocích žije malou lodní válkou. Lovecká plavidla se na moři perou o dobře prodejné hřebenatky, čtyřicet francouzských lodí se kvůli nim před pár dny pokusilo zastavit pět větších britských. Ty se chtěly dostat do blízkosti 22 kilometrů od břehů Normandie.

Britské lodě mají oficiálně nárok lovit v hřebenatkových vodách, společnosti z Francie je nicméně obviňují z pokusů o vykradení jejich podmořského bohatství. Samy totiž můžou lovit pouze od října do května a bojí se tak, že o veškerý úlovek přijdou už předem. Zatímco Francouzi trvají na svém, Britové po střetech požádali svoji vládu o podporu. Nejde ale v žádném případě o nový spor, hádky o oblasti s hřebenatkami se táhnou už nejméně patnáct let.

Mušle svatého Jakuba, jak se hřebenatkám přezdívá, jsou k nalezení především při severoamerických a evropských březích Atlantského oceánu. Menší druhy leží u břehů a útesů, ty větší pak v mořských hlubinách, jakou je třeba právě Lamanšský kanál. Jak to při mořských konfliktech v La Manche vypadalo, se podívejte na videu.