Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Vladimír Pikora: Vyšší daň pro lidi živící se prací

Tak se nám blíží hlasování o státním rozpočtu. To je doba, kdy se chtějí různé strany blýsknout svou kreativitou a představují myšlenky na nové vládní výdaje nebo na změnu daní. A tak se do Poslanecké sněmovny dostal návrh na zrušení superhrubé mzdy.

Zrušení superhrubé mzdy je už ve vládním prohlášení. Tudíž by s ním neměl být problém. Jenomže tentokrát změnu nenavrhla vláda, ale opozice, takže logicky problém přijít musí. Protože když něco řekne opozice, tak je to „přece“ z definice špatně. Opozice „přece“ podle vládních stran nikdy nesmí mít pravdu.

Já si ovšem myslím, že to špatně není. Superhrubá mzda je pro mě nešikovný koncept. Dochází u něj k iluzi, že máme nízké daně. Proč?

Protože superhrubá mzda se vyčísluje z hrubé mzdy zaměstnance, k níž se přičítá pojistné na zdravotní a sociální pojištění placené zaměstnavatelem. Superhrubá mzda tedy ukazuje, kolik zaměstnavatele stojí zaměstnanec. A to je mnohem vyšší částka, než kterou zaměstnanec dostává na ruku. Platí se tedy 15 % z hodně vysokého základu, jejž si většina lidí vůbec neumí představit.

Zdá se, že daleko přehlednější je platit 15 % z hrubé mzdy. Lidé by měli vědět, z čeho platí daně. Pravda, přesně tenhle argument kdysi byl používán i pro zavedení superhrubé mzdy – že by zaměstnanci měli vědět, z čeho daně platí. Vlastně to mělo svou logiku. Zaměstnanci si totiž neuměli představit, kolik za ně platí jejich zaměstnavatel. Doufalo se, že když si zaměstnanci kvůli zavedení superhrubé mzdy budou umět představit, kolik svého zaměstnavatele skutečně stojí, budou si práce, kterou jim zaměstnavatel (za tak nehorázné do té doby pro zaměstnance „neviditelné“) peníze dává, jaksi víc vážit. No – nestalo se. Zdá se, že koncept superhrubé mzdy je pro běžného zaměstnance ještě méně uchopitelný než informace, že za něj část odvodů odvádí zaměstnavatel.

Premiér A. Babiš na návrh opozice ohledně zrušení superhrubé mzdy zareagoval klasicky slovy, že to je nereálný návrh. Proč by to bylo nereálné? Platit daň z hrubé mzdy je po celé planetě normální. Bylo to zvykem i u nás. Každý to pamatuje. Reálné to je! Háček je někde úplně jinde.

Přesně ten háček pojmenovala ministryně Schillerová, když prohlásila, že „návrh ODS na 15 % z hrubé mzdy a bez solidárního zvýšení dnes odpovídá rozpočtovému dopadu 75 miliard korun“. To už dává smysl.

Ano, je to jasné: Opozice říká, že sice chce zachovat dosavadní daňovou sazbu, ale chce ji platit z nižšího základu. Bylo by to vlastně snížení daňové zátěže. Do státní pokladny by tedy přiteklo méně peněz. Takže by se muselo začít šetřit. A to vláda nechce.

Nechce, ale mohla by chtít. Prostoru na šetření si totiž předchozí vláda vytvořila spoustu. Například státních zaměstnanců během jediné vlády přibylo 40 tisíc. Nemusí taky jít tolik peněz na neziskovky. Tady by se dalo najít pár desítek miliard.

Jenže snižovat vládní výdaje je nepopulární. Navíc NATO nás bude nutit zdvojnásobit výdaje na armádu. Jen v tom zahučí ročně řádově desítky miliard. Co by vláda hypoteticky ušetřila na neziskovkách, pošle do NATO, aby byl blonďatý Donald spokojený. Vláda se tak musí vrátit k oblíbenému socialistickému heslu „zdroje jsou“ a někoho řádně podojit.

I to už vláda vymyslela. Přišla s myšlenkou, že místo zrušení superhrubé mzdy a ponechání 15% sazby by zrušila superhrubou mzdu a zavedla 19% sazbu. Snížení základu daně by tak kompenzovala vyšší sazbou. To se dá ještě pochopit. Co už se dá pochopit hůř, jsou vládní plány s takzvanou solidární daní.

Solidární daň se nyní u nás platí ve výši sedmi procent u příjmu nad 1 438 992 korun. Solidární dani však podléhají pouze příjmy ze závislé činnosti a samostatné výdělečné činnosti. Takže, zjednodušeně řečeno, tuto daň platí jen velmi dobře placení zaměstnanci či podnikatelé s velmi špatným daňovým poradcem. Pasívní příjmy, jako třeba příjem z pronájmu bytu, se už touto daní nedaní. Opravdu bohatí lidé se tak dani opět vyhnou podobně, jako když se vydávaly korunové dluhopisy. Schopní a dobře postavení zaměstnanci budou biti.

Tuto daň tedy platí relativně málo lidí. To znamená málo voličů. A ti voliči, kteří ji platí, určitě nevolí ani komunisty, ani sociální demokraty a nejspíš ani ANO. Vláda je tedy klidně obětuje. A těmto lidem zvýší sazbu solidární daně ze sedmi procent na 23 %. Bingo! Zdroje jsou nalezeny, daň z bohatých ovcí odčárkována a volební výsledek to neovlivní. Z původně navrhovaného snížení daní tu máme zvýšení daní, aniž by si toho většina lidí všimla. A pak že se to „prostě nezařídí“. A kdyby si snad přece někdo stěžoval, ukáže se prstem na opozici: To oni chtěli zrušit superhrubou mzdu!

Daňové přiznání a výdělek jen po část roku 2018 >>>