Video placeholde

Unikátní nález: Vyschlý Dunaj vydal svědectví z druhé světové války

Úmorná a dlouhotrvající vedra dělají těžkou hlavu zemědělcům a vodohospodářům, nicméně v ojedinělých případech také pomáhají odhalit artefakty minulosti. Přesně to se teď stalo v Maďarsku.

Maďarská tisková agentura (MTI) oznámila, že v druhé nejdelší evropské řece po Volze – Dunaji – našli trosky amerického bombardéru B-24G Liberator sestřeleného protileteckou obranou za druhé světové války. Jedná se o letoun 829. perutě 485. bombardovací skupiny 15. letecké armády, operující z Itálie, a velel mu Frank Wodzinski.

Draze zaplacené nálety

Bombardér doplatil na nálet podniknutý 30. července 1944 na závod poblíž Dunaje. Jeho zbytky nyní skončily v Leteckém muzeu v Szolnoku, jehož pracovnice Zsuzsa Csepková uvedla, že na ně upozornili místní obyvatelé.

Dénes Bernád a György Punka uvádějí ve své knize Hungarian Fighter Colours 1930–1945, vydané v roce 2014, že podle obsáhlých, i když neúplných statistik se od listopadu 1943 do dubna 1945 nad maďarským územím zřítilo nebo nuceně přistálo 318 amerických a 66 britských letounů. Zahynulo při tom 318 letců Armádního letectva Spojených států (USAAF), 212 aviatiků britského Královského letectva (RAF) a mnoho dalších padlo do zajetí. Počty sovětských letounů sestřelených nad Maďarskem ani personální ztráty Vojenno-Vozdušných Sil nejsou známy, autoři však soudí, že značně převyšovaly ztráty Anglo-Američanů.

Uznání od německých spojenců

Němci považovali maďarské stíhače za nejlepší v boji proti čtyřmotorovým bombardérům ze všech svých evropských spojenců. K jejich vysokým kvalitám, jež prokázali už za první světové války, nesporně přispívala i motivace, neboť bránili vlastní teritorium před pustošivými nálety, jež si vyžádaly životy 16 000 civilistů a velké materiální škody.

Maďaři vykazovali 27 stíhacích es druhé světové války, tedy pilotů dosáhnuvších pěti a více potvrzených vzdušných vítězství. Nejúspěšnější z nich, vitéz Dezső Szentgyörgyi, si jich podle oficiálních údajů na své konto připsal třicet. Celkem sestřelili maďarští stíhači za druhé světové války 513 letounů, hlavně sovětských.