Ropuchy se vzájemně neudávají. Ekologičtí aktivisté z nevládky Děti Země ano.

Ropuchy se vzájemně neudávají. Ekologičtí aktivisté z nevládky Děti Země ano. Zdroj: shutterstock.com

Děti Země: Ropuchy chráníme, kolegy udáváme!

Nedávno jsem zde zcela mylně psal, že si cením života jedné ropuchy více než tří životů ekologických aktivistů. Musím se tímto omluvit ropuše. Ropuchy totiž nejenže neberou dotace, ale také neudávají jiné žáby - skokany, kuňky ani rosničky. Šéf Dětí Země doktor Patrik své kolegy - jiné ochranáře - udává jak profesionální konfident.

I přišel včera další dopis doktora Patrika, kterého jsem ostře kritizoval v Reflexu. Šéfa dotovaných ekoaktivistů z nevládky Děti Země. Pan Patrik mi napsal pěkné udání na své kolegy, jiné ochranáře. Že dotace nebere jen jeho parta, ale i jiní...

Literární útvar: Udání

Pan doktor Patrik napsal: „Zajímáte-li se stále o analýzy dotací od MŽP pro různé ekologické spolky, tak jistě jste si na webu MŽP všiml, ze v roce 2012 dostali dotaci ve výši 242 tisíc Kč i Mladí konzervativci na žádost s názvem "Posílení informovanosti o životním prostředí ve vybraných městech ČR" Nakonec za uspořádání 4 seminářů pro studenty, vytvoření webové stránky (zrušena od 1.1.2013), tisk brožury a nákup 2 notebooků utratili jen cca 194 tisíc Kč.“

V aktuálně.cz o tom psali: „Ministerstvo životního prostředí poskytne Mladým konzervativcům bezmála 243 tisíc korun na jejich projekt.  Místopředseda Mladých konzervativců Matěj Trávníček k tomu aktualne.cz řekl: „Ke každému vybranému tématu bude v úvodní fázi projektu vypracována externím odborníkem rešerše, která bude sloužit jako úvodní informační materiál pro účastníky panelové diskuse a poté se stane součástí shrnující publikace, která bude ke každému tématu vydána“. Pak byla soutěž pro studenty středních škol, kteří napsali na téma eseje, které se zveřejnily na webu projektu.

„Cílem je poskytnout nestranný prostor pro vyjádření často protichůdných názorů - například odpůrci versus zastánci stavby spalovny -, aby si studenti sami udělali názor na danou problematiku." řekl Trávníček. Za sebe - ano, to je přesně to, co mají nevládky dělat a na co mají dostávat peníze z dotací. Vytvářet prostor pro vyjádření názorů občanů a kompetentní veřejnou diskusi - tedy nikoliv bránit stavbám bezpečných dálnic, jak dělají Děti Země. Přesto mi Mladé konzervativce šéf Dětí Země udal.

Projekt zjevně dával smysl!

Podívám se na web MŽP, kde - na rozdíl od závěrečné zprávy projektů Dětí Země - závěrečná zpráva Mladých konzervativců je. A ano - šlo o dobrý, smysluplný projekt, takový, jaké máme dotovat: „Přínos projektu pro hlavní cílové skupiny a pro řešitele projektu: Cílová skupina mládeže získala díky projektu šanci zapojit se do diskuse o životním prostředí ve svém městě, diskutovat s odborníky a aktivně se zapojit prostřednictvím esejí. Sekundární cílovou skupinu představovali učitelé, kteří rovněž čerpali z konání panelových diskusí. Projekt měl celostátní dopad - diskuse se konaly ve více městech ČR a navíc díky mediálnímu tlaku se povědomí o projektu rozšířilo i mimo města, na která se projekt primárně zaměřoval. Žadatel (Mladí konzervativci, pozn. jxd) bude ve své osvětové činnosti pokračovat i po skončení financování tohoto projektu, jelikož je to hlavní náplní jeho činnosti. Informovanost o řešených problémech tímto projektem bude rovněž pokračovat i po skončení realizace díky shrnující publikaci.“ Přesto je Děti Země udaly jako odstrašující příklad.

Udávali jsme už dřív!

"Nechci vás příliš tímto tématem zatěžovat, ale ještě pro zajímavost na téma přikládám naši tiskovou zprávu, kterou jste asi našel i na naší webové stránce,“ končí mail pan doktor Patrik. A link na jejich server. Tam se k dotaci Mladým konzervativcům z pera Dětí Země dočtu: „Ministerstvo také tají projekt Mladých konzervativců s diskusemi o životním prostředí ve vybraných městech, který získal téměř čtvrt milionu korun.

Proti nezákonnému postupu ředitelky tiskového odboru Ilony Vysoudilové při vyřizování žádostí o informace Děti Země již podaly stížnosti. „Zajímalo nás také, v čem byl projekt Mladých konzervativců tak kvalitní, že uspěl s téměř čtvrtmilionovou dotací, zvláště když jde o sdružení, které se dlouhodobě věnuje spíše politice a ne životnímu prostředí,“ vysvětluje důvod podání druhé žádosti o informace místopředseda Dětí Země Martin Hyťha a dodává: „To, že ministerstvo obsah projektu tají, jen posiluje obavy, že důvody pro jeho podporu byly spíše politické.“

Takže suma sumárum: Omlouvám se ropuše. Děti Země udaly své kolegy - jiné ochranáře z jiné nevládky - za to, že dostali dotaci na smysluplný projekt, už před lety, a teď ty Mladé konzervativce doktor Patrik udal ještě jednou - novinám. Takovou kolegialitu bych fakt u ropuch nenašel, takže měním přepočet: Celospolečenský přínos jedné ropuchy je roven celospolečenskému přínosu ne tří, ale sedmi ekologických aktivistů.