Novodobé americké čarodějnice

Novodobé americké čarodějnice Zdroj: ClampArt Gallery

Novodobé americké čarodějnice
Novodobé americké čarodějnice
Novodobé americké čarodějnice
Novodobé americké čarodějnice
Novodobé americké čarodějnice
15
Fotogalerie

Novodobé čarodějnice: Stařeny, hipísačky i mladé divy, které vás uhranou svojí magickou krásou

Postava čarodějnice je odjakživa opředena hustým předivem pověr a historických stereotypů. S realitou tyto konstrukty většinou nemají nic společného. V českém prostředí ženám „spolčeným s ďáblem“ propůjčil ikonickou podobu režisér Otakar Vávra ve filmu Kladivo na čarodějnice. V nedávné době se pak tématu dotkla třeba Kateřina Tučková ve svých Žítkovských bohyních. Jak dnes vypadají ženy, které o sobě tvrdí, že jsou čarodějnice?

Toto téma si pro svůj projekt zvolila americká fotografka Frances Denny. Výsledné snímky bude od října vystavovat v newyorské galerii ClampArt. Fotografka se chtěla dostat pod kůži tradičním stereotypům a ženy obestřené tajemstvím znovuobjevit pro 21. století.

V průběhu dvou let cestovala po Kalifornii, Louisianě a východním pobřeží a pořídila desítky fotografií rozličných žen. Jsou rozdílného věku, sociální třídy i etnicity. Praktikují různé rituály.

V přesvědčení jednotlivých žen se objevují prvky mysticismu i okultismu. Jiné mají blíže k politickému aktivismu, bylinkářství nebo polyteismu. Samy sebe nazývají bílými čarodějkami, zelenými čarodějkami, kuchyňskými čarodějkami anebo také čarodějkami sexu.

Všechny spojuje tajemnost, nesamozřejmá krása a také jistý druh oduševnělosti. Na novodobé americké čarodějnice se můžete podívat ve fotogalerii.