Hranice Brazílie a Venezuely se mění ve válečnou zónu - ilustrační snímek

Hranice Brazílie a Venezuely se mění ve válečnou zónu - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Brazílie posílá armádu na hranice s Venezuelou. Situace je tragická, tvrdí brazilský prezident

Brazilský prezident Michel Temer v úterý nařídil armádě, aby zajistila bezpečnost v severním brazilském státě Roraima, který se potýká s příchodem desetitisíců migrantů ze sousední Venezuely. Informovala o tom dnes agentura AFP.

Temer oznámil, že se rozhodl vyslat armádu do státu Roraima, aby zajistila "bezpečnost brazilských občanů a také venezuelských imigrantů, kteří prchají ze své země". Doplnil, že vojenské posily budou v Roraimě ode dneška do 12. září. Současnou situaci přitom brazilský prezident označil za "tragickou" s tím, že ohrožuje bezpečnost na téměř celém kontinentu.

Kolik brazilských vojáků je do operace zapojeno, podle AFP zatím není jasné. Rozhodnutí přišlo deset dní poté, co v brazilském příhraničním městečku Pacaraima místní Brazilci zapalovali Venezuelanům majetek.

OSN tento měsíc varovala před humanitární krizí v Jižní Americe a oznámila, že z Venezuely uprchlo v posledních letech na 2,3 milionu lidí, což je asi sedm procent obyvatel země. Několik desítek tisíc z těchto lidí uprchlo do Brazílie, většina z nich do Roraimy, uvedla AP.

Venezuela dříve patřila mezi nejvíce prosperující země Latinské Ameriky, nedokázala se však vyrovnat s propadem cen ropy. Korupce a špatné hospodaření pod vedením socialistické vlády pak za posledních 20 let způsobily, že se země ocitla v zatím nejhorší ekonomické krizi. Kolabují tam například veřejné služby a stále častější jsou mnohahodinové výpadky elektrické energie i dodávek vody.

Od ledna do června v brazilském státě Roraima připadalo na 100.000 obyvatel 28 vražd, což je nejvíce v celé Brazílii, uvedla agentura AP s odvoláním na zprávu, kterou v úterý zveřejnilo centrum pro výzkum násilí z univerzity v Sao Paulu. Na druhém místě se s 27 vraždami na 100.000 obyvatel umístil stát Rio Grande do Norte a na třetím místě se umístily státy Ceará a Acre, kde bylo zaznamenáno 26 vražd na 100.000 obyvatel.

K nestabilitě ve státě Roraima kromě příchodu mnoha venezuelských migrantů, podobně jako v jiných částech Brazílie, přispívá také boj o území a vliv, který vedou znepřátelené gangy, zdůraznila AP.