Hotel Zochova chata v Malých Karpatech

Hotel Zochova chata v Malých Karpatech Zdroj: Archiv Zochovy chaty

Hotel Zochova chata v Malých Karpatech
Hotel Zochova chata v Malých Karpatech
2
Fotogalerie

Nevíte, kam na dovolenou? Malé Karpaty na Slovensku vás nadchnou čistým ovzduším i vinařským folklórem

Slovensko bylo v roce 2017 českými turisty bezkonkurenčně nejnavštěvovanější sousední destinací. Mnoho Čechů cestuje za horským vzduchem do Tater, stačí však navštívit jedinečné Malé Karpaty. Že se jedná o oblast s nejčistším ovzduším na Slovensku, dokládá i mapa Světové zdravotnické organizace (WHO).

Slovenské Malé Karpaty nezklamou českého turistu v žádném ročním období. Jsou příkré, členité, skalnaté, zalesněné a svými krásami mohou směle konkurovat mnohem vyšším a známějším slovenským horám. Díky dálnici Praha – Brno – Bratislava se do nich dopravíte velmi rychle a snadno.

Podle mapy ovzduší Světové zdravotnické organizace (WHO) se právě Malé Karpaty řadí k oblastem s nejčistším vzduchem na Slovensku a směle se tak vyrovnají i vyhlášeným Tatrám. Neznečištěný vánek spolu s krásnou malokarpatskou přírodou jsou tím pravým místem pro odpočinek pochroumaných nervů i zdraví. 

Malé Karpaty jsou významnou lokalitou z hlediska turismu; prakticky celé horstvo je dostupné bohatou sítí dobře značených a udržovaných turistických stezek. Hlavním hřebenem pohoří se vine nejdůležitější červeně značená turistická magistrála – Cesta hrdinů SNP, která v úseku Devín – Mohyla Milana Rastislava Štefánika v Bradlech nese označení Štefánikova magistrála. Atraktivitu území znásobuje řetězec hradů (Devínsky hrad, Pajštún, Ostrý Kámen, Korlátka, Dobrovodský hrad), v době největší slávy chránících důležitou česko-uherskou hranici. Svými ruinami tvoří neodmyslitelnou kulisu okolní krajiny. Neméně zajímavé jsou městečka a obce v podhůří se svými zachovalými historickými památkami.

Dominantní postavení v turistice Malých Karpat má pěší turistika. Turistické stezky zpřístupňují nejatraktivnější zákoutí pohoří; velmi oblíbené jsou vrcholové túry (např. na nejvyšší vrch Záruby, na Vysokou či Vápennou) a dálkové pochody. Velmi zajímavým, a z hlediska objevování přírodních krás poutavým, je přechod hlavním hřebenem táhnoucím se od bratislavského Kamzíku (439 m n.m.) po obec Dobrá Voda. Velmi hojně jsou navštěvovány hlavní turistické atrakce pohoří – jeskyně Driny a hrad Červený Kameň

Kromě pěší turistiky oblast Malých Karpat poskytuje i možnosti cykloturistiky, mototuristiky, lyžování (např. Pezinská Baba, Zochova chata) a zimní turistiky.

To ale není všechno. Je tu totiž takzvaná Malokarpatská vinná cesta, která vede přes bývalá slovenská královská města – Bratislavu, Svätý Jur, Pezinok, Modrou – a je zakončena v Trnavě. Je přitažlivá pro turisty, kteří hledají zážitky spojené s ochutnávkou místních vín a specialit, návštěvou vinných sklepů a vinoték, kde mohou poznat pěstování a zpracování révy v tomto regionu. 

Aby byl zážitek z cesty dokonalý, chce to adekvátní ubytování. Uprostřed Malokarpatské vinné cesty leží v nitru borového háje jedinečný hotel Zochova chata. Luxusní hotel skvěle zapadá do oblasti, v níž leží. Historická stavba, původně srub, byla před několika lety citlivě zrekonstruována tak, aby byla moderní, ale zároveň ctila okolní přírodu i svůj původ. Proto je Zochova chata postavena ze dřeva, skla a kamene. Hotelu se ne nadarmo přezdívá Klenot lesa. Interiér je navíc zařízen podle principů filozofie feng-šuej a součástí hotelu je elegantní wellness a spa. Podnik se pyšní také vlastní kolibou, v níž je podávána tradiční slovenská kuchyně, doplněná malokarpatskými vinařskými specialitami. Autentičtější zážitek z Malých Karpat už najdete jen málokde.